изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 15:31 EEST
Ердинч Хаджиев: Област Добрич има някои предимства пред другите области    
ИнтервютаНовият областен управител Ердинч Хаджиев по повод встъпването си в длъжност с коментар пред радио “Фокус” - Варна за предизвикателствата пред поста и необходимите промени в Добричка област.


Фокус: Г-н Хаджиев, с какво чувство встъпвате в новата длъжност?
Д-р Ердинч Хаджиев: Смяната не е оценка за работата. Смяна имаше и в правителството – министри, зам.-министри, както и на областни управители и техни заместници. Това беше очакването на обществеността за промяна. И тя се направи от Тройната коалиция. Нещата са повече в посока на оптимизиране на структурите на министерско и областно ниво.
Фокус: Как ще се справите с предизвикателствата на новия си пост?
Д-р Ердинч Хаджиев: По отношение на областта съм сигурен, че познавам ситуацията на района добре. В продължение на три години съм бил народен представител. Всяка седмица съм си пътувал. Няма и една седмица, в която да съм оставал в София. Всеки понеделник съм имал приемен ден, в течение съм на това какво става в областта и при добро желание смятам, че работата може да се свърши през следващата една година.
Фокус: Какво предстои да бъде свършено в най-скоро време?
Д-р Ердинч Хаджиев: Бих искал да кажа нещо за областта. По принцип област Добрич е с някои предимства пред другите области. Първото предимство е, че е земеделски регион. Единствено земеделските производители получиха субсидия от европейските фондове. Това са директни плащания. Приблизително, ако не се лъжа, в рамките на 280 млн. евро бяха тези плащания през миналата година. Тези пари влязоха при земеделските производители, които работят. Това са пари, които се раздават на обработен декар земя, засята независимо дали с овошки, зеленчуци или технически култури. Това са свежи пари, които влязоха в областта. Смятам, че в тази насока трябва да има развитие. Трябва да има оживление. При моите срещи със земеделски производители беше интересно, че хора, които просто са изтървали момента да подадат своите декларации, все пак искат да подадат заявления. Има голям интерес.
Вторият момент е, че област Добрич има три крайморски общини. Знаете какво е там?! Какво строителство кипи. Това са работна ръка, заплати и т.н. Туризмът е един от приоритетите за развитие на държавата. В този смисъл областта е облагодетелствана от това. Тези курорти създават работни места.
Мисля, че третият момент е, че ние сме граничен регион. Ние граничим с Румъния, но ние дефакто граница нямаме като членове на ЕС. Заедно с румънския пазар се осъществява свободно движение на стоки, капитали и хора. Това са предимствата, които ни даде членството в Европейската общност. Както знаете, когато има алъш-вериш, както се казва, има и движение. Има и доходи, има и ресурси. За жалост, обаче ние сме малко по-далеч от София. Всъщност, не малко, а доста. Ние сме една от най-далечните области. Много трудно се виждат пътищата на Добрич. И така моята основна цел ще бъде заедно с целия моя екип, след като имам този опит, с неофициалните връзки и познанства като народен представител, ще направя всичко възможно с помощта на нашите народни представители, аз няма да ги оставя на мира, да направим всичко възможно да оправим инфраструктурата в областта. Защото знаете, че областна администрация е най-изнесена структура на държавата, в селата. И тя като такава структура е длъжна да координира действията на различни държавни структури в самата област и да им помага в тяхната работа.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Ердинч Хаджиев: Област Добрич има някои предимства пред другите области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди