изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:10 EEST
Грози ни земетресение като китайското    
Новини
Силно земетресение в България с многобройни жертви и големи материални щети, това прогнозира пред Дарик радио проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет.


Порф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Той каза, че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в софийското поле е било преди около 150 години.
Според тезата на професора, колкото по-дълъг е този период, толкова по голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по висок от 7 степен по скалата на Рихтер.
Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и района на Чирпан, района на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; района на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.  dir.bg
 


Сходни връзки

Грози ни земетресение като китайското | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди