изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:00 EEST
Днес е петък 13-ти – първият за 2008-ма    
ЛюбопитноДоказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно. Суеверните се оглеждат за падащи саксии и странни поличби, боят се да започват нещо ново или важно или пък да пътуват.

Компаниите забелязват, че дори хората, които не суеверни изпитват неприязън към самолетен билет с място 13 или пред хотелската стая на 13-тия етаж. Затова в САЩ рядко ще намерете 13-ти етаж, който е заменен от 12,5. Страхът от фаталната дата си има дори научно наименование - трискаидекафобия.

Психолозите са доказали, че на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, но само защото те започват да се държат неадекватно и неспокойно и сами стават причина за нещастията си. Страхът от петък 13-ти всъщност си има историческо обяснение. Християнската култура предполага, че днешната дата носи нещастие. 13 е числото, което следва 12 – в този смисъл, 13 символизира нарушаването на хармонията и равновесието, съдържащи се в 12.

Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък). В по-късната история на човечеството, петък 13-ти се оказва кошмарна дата за рицарите тамплиери през 14 в. През 1307 г. всички съдии във Франция получават пликове от крал Филип Хубавия с инструкцията да ги отворят в петък, 13 октомври. В пликовете се оказва заповед, според която, всички рицари-тамплиери трябва да бъдат арестувани по изгрев слънце, а имуществото им да се конфискува. На този ден са задържани и измъчвани хиляди рицари, от които Филип е искал да признаят за несъществуващи престъпления, за да може да заграби богатството им. Планът на френския монарх в крайна сметка се проваля, защото Папата отказва да отлъчи Ордена на тамплиерите от църквата. Оттогава обаче, петък, 13-ти, се превръща в черна дата.

Информацията e на БГНЕС.
 


Сходни връзки

Днес е петък 13-ти – първият за 2008-ма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди