изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:26 EEST
На дивата граница на Европа    
По света
Организираната престъпност е проникнала дълбоко във всекидневието на българите чрез сенчестата икономика, доставяща всякакви стоки - от кокаин до строителни материали без ДДС.


Близо 30 процента от горивото идва от безмитни източници, а 25 на сто от пазара на цигари не е обложен с данък. Широкоплещести мъже с къси подстрижки, които наричат себе си бизнесмени, карат последни модели Бе Ем Ве, Мерцедес и Порше в София и често прекарват нощите си в клубове, носещи имена като \"Син сити\" - Градът на порока.
Това пише вестник \"Файненшъл таймс\", цитиран от БТА, в обширна статия за положението в България със заглавие \"На дивата граница на Европа\".
Членовете на ЕС знаеха, когато приемаха България и Румъния през януари 2007 г., че двете страни може да срещнат трудности при прилагането на европейските стандарти, включително във важните области на правосъдието и вътрешните работи. Те наредиха на ЕК да ги наблюдава и да обмисли евентуални санкции. В доклада си от февруари Комисията отправи критики и към двете страни заради корупцията, а само към България - за организираната престъпност.
Сега Букурещ и София работят трескаво, за да въведат законови и административни подобрения, преди ЕК да публикува окончателния си доклад следващия месец, пише изданието. Според вестника причините за това положение се коренят в трудния преход в България от комунизъм към демокрация. Подобно на Румъния, България страдаше от особено репресивен комунистически режим, но за разлика от северната си съседка тя разпусна силите си за сигурност в голямата им част, уволни хиляди служители, някои от които се заеха с нелегални дейности.
Войните в Югославия от 90-те години в комбинация с международното ембарго създадоха големи възможности за контрабанда на всичко - от оръжия до стъкло за потрошените от бомбите сгради. България се превърна в естествен път за контрабанда на наркотици от Азия към Европа, пише \"Файненшъл таймс\".
Изданието отбелязва, че според местни медии тримата най-богати мъже в България - Тихомир Митев, Мартин Митев и Иво Каменов - собственици на ТИМ Груп, първоначално са служели във военноморските сили на страната, а след това са се захванали с бизнес в началото на 90-те - предимно в областта на сигурността и събирането на дългове. Не далеч зад тях по богатство е и Васил Божков, който направи пари чрез инвестиции в най-голямата частна лотария в България, както и в казина.
Това са оцелелите в едни от най-бруталните бизнес условия в Европа. Други не бяха толкова големи късметлии, пише изданието, като изрежда убийствата на Илия Павлов, Емил Кюлев и Борислав Георгиев.
България страда също от широка корупция, отбелязва вестника. Цитиран е кметът на София Бойко Борисов, според когото \"голямата корупция\" сред високопоставени служители, приемащи подкупи, за да продават евтино земя, е свързана с \"малката корупция\", засягаща обикновените хора, например сред доктори, които приемат пари от пациенти. Корупцията е подкопала и съдебната система - обвиняеми подкупват следователи, адвокати и съдии да забавят или да спрат делата.
dir.bg
 


Сходни връзки

На дивата граница на Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди