изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 22:49 EEST
Кметът на Шабла се срещна с рибарите в Дуранкулак    
НовиниШабла. Одобрено е финансиране в размер на около 2 милиона лева за изграждане на брегоукрепително съоръжение в Дуранкулак-община Шабла, за което е разработен проект и реално през месец септември може да започне изграждането му.

На тази част от брега, която ще се укрепва в момента се намира рибарската лодкостоянка. Това стана повод снощи кметът Красимир Кръстев, придружаван от главния архитект на общината Татяна Нейкова и главния инженер Мариана Бобева да се срещне с рибарите в Дуранкулак, съобщиха от общината.
Предстоящото строителство вероятно ще им създаде неудобства по време на есенния улов, но получиха гаранция, че ще могат да рибарят. По време на срещата, която се проведе около лодките, рибарите се запознаха с проекта и изказаха мнението си относно разположението на рибарския хелинг, който той предвижда.
Брегоукрепителното съоръжение се изгражда върху държавна собственост и се финансира от държавата. Намерението на общината е върху терен нейна собственост, който се намира в съседство, да изгради рибарско селище с всичко необходимо към него, рибна борса, хале за ремонт на лодки, помещение за инвентар и съхранение на улова. Рибарите одобриха това намерение, но не скриха съмненията си, че когато брегът бъде укрепен той може да се превърне в яхтено пристанище и лодкостоянката да бъде ликвидирана. Кметът ги увери, че това няма да се случи и посочи, че намерението на общинското ръководство е единствено да им осигури добри условия ,така както се опитва да го прави и за останалите браншови организации в общината.
На срещата беше обсъден и начинът на изграждане на рибарското селище. Тъй като това е голяма инвестиция, нито общината нито рибарите ще имат финансова възможност да го изградят самостоятелно. Ако това стане по линия на публично-частното партньорство, каквато е една от възможностите, рибарите настояват да не се намесва друг инвеститор освен рибарското сдружение и общината, защото според тях това ще е предпоставка за конфликт на интереси.
За да не се промени във времето статута на селището и от рибарско да се превърне във ваканционно, рибарите няма да получат собственост или отстъпено право на строеж, а само право на ползване и стопанисване и единственото условие за това ще бъде да са рибари. Това е начинът, според Кмета селището да си остане наистина рибарско.
Въпреки изказаните съмнения, в края на срещата рибарите изразиха удовлетворение от факта, че и за тях е помислено и нещо ще бъде направено за да се подобрят условията им за риболов, защото за голяма част от тях, той е начин на препитание.  dir.bg
 


Сходни връзки

Кметът на Шабла се срещна с рибарите в Дуранкулак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди