изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:45 EEST
Ахмед Емин не е работил за себе си, a е изпълнявал само задачите на своя лидер, смята Гюнер Тахир    
Интервюта Гюнер Тахир, председател на НДПС

Водещ:
Сега по темата продължаваме с Гюнер Тахир, който е председател на Националното движение за права и свободи (НДПС). Добро утро, господин Тахир.
Гюнер Тахир: Добро утро.


Водещ: Като мистерия се определя случилото се в Бояна, още повече, че близките на Ахмед Емин не вярват във версията за самоубийство. Кои са вашите версии?
Гюнер Тахир: Ами, след като самият баща на Ахмед Емин и чичо му не вярват на тази версия, как да повярваме ние, останалите български граждани, тъй като за първи път, откакто е създадено ДПС, а то скоро ще навърши 19 години, се случва самоубийство. Разбира се, все още това е само една версия, на един високопоставен човек от централата на тази партия. И тъй като всички ние, които се занимаваме с политика, знаем, че всичко, което минаваше като финансиране на ДПС, независимо дали става въпрос от изпълнителната власт или от законодателната... Имам предвид, че Ахмед Емин, доколкото аз имам информация, е човек, който е поставял задачи на министри и депутати от ДПС и на тримесечие им е определял какви суми трябва да внасят в партийната каса. Така че това е човекът, разбира се, той не е работил за себе си... Значи, аз го познавам лично и смятам, че той беше един тих и сдържан човек, за разлика от много други останали в ръководството на ДПС и той е изпълнявал само задачите на своя лидер. Така че той имаше...
Водещ: А как гледате на версията на Волен Сидеров, че вероятно разместванията в ДАНС са довели до падането на някакъв чадър, който прави лидерът на ДПС уязвим?
Гюнер Тахир: Ами, по този въпрос мога да кажа следното: след като бившият министър на вътрешните работи Румен Петков си подаде оставката, а се знае, че той беше топлата връзка между БСП и ДПС, и след като уволниха зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, сами видяхме, че на Ахмед Доган не му издържаха нервите и той започна да прави коментари. И аз смятам, че тази версия е основателна, тъй като вече не само един, а два чадъра на ДПС липсват.
Водещ: А защо никой от ДПС не пожела да коментира трагедията?
Гюнер Тахир: Ами, това е нормално. В крайна сметка те трябва да се съобразяват с лидера си, а самият той не се появява дори на погребението. Защо ли?
Водещ: Да, как ще изтълкувате този факт, че Ахмед Доган не отиде на погребението в родното село на Емин?
Гюнер Тахир: Вижте, когато аз съм бил зам.-председател на тази партия, съм присъствал на погребение например на бившия председател на Областния съвет в Разград, където например Доган е присъствал, т.е. нали има хора, които знаете, че трудно присъстват на такива церемонии – все пак става въпрос за смърт и т.н. Не вярвам Ахмед Доган да е със слаба психика и заради това да не е присъствал. Според мен има други причини, но това, че Емел Етем също не е присъствала, също, според мен, говори за нещо, което лично мен ме притеснява.
Водещ: Не присъстваха и други видни активисти в партията.
Гюнер Тахир: Ами, как да ви кажа - това вече е въпрос и на отделни групи в ръководството на ДПС, тъй като е всеизвестно, че те се делят на три групи.
Водещ: За първи път излиза такава информация за деление в ДПС на групи. Какво повече знаете, какво можете да ни кажете за такъв тип разцепление, за което говорите в момента?
Гюнер Тахир: Това са икономически групи. Значи, това не са групи поради това, че имат разлика в политиката, която трябва да води ДПС. Това са чисто икономически групировки и те са създадени около Доган, около Касим Дал, около Емел Етем. Това са различни групи.
Водещ: Да. Според столичния кмет Бойко Борисов тълкуванието за тази смърт е всъщност разкъсването на обръчи от фирми на ДПС.
Гюнер Тахир: Ами, вижте, това, което със сигурност мога да кажа, че причината не е политическа, а чисто икономическа, тъй като Доган винаги е обичал да си измива ръцете с други. Той никога, например, не би посегнал до пари или до някакви други облаги. Той винаги го прави чрез подставени лица, а в случая този човек беше Ахмед Емин. И това, което мога да допълня, е, че аз не бях го виждал от години този човек, но преди около две седмици се засякохме до президентството и този човек имаше желание да се видим, да му се обадя, да седнем да поговорим. Мисля, че е бил притеснен и е искал нещо да сподели, но за съжаление така и не можахме да се видим.
Водещ: Споделя ли се в ДПС или тайните се пазят наистина много добре заключени?
Гюнер Тахир: По принцип се пазят, т.е. тези, които споделят или биха искали да споделят, както виждате, Мехмед Дикме е прав, си отиват преждевременно.
Водещ: Да. Казахте, че Ахмед Емин всъщност е ключът към тайните на Ахмед Доган.
Гюнер Тахир: Той е ключът, тъй като той беше кадровикът. Значи, всички документи за назначение на хора по централната изпълнителна власт, всички фирми, които трябваше да кандидатстват за някакви поръчки, всичко минаваше през Ахмед Емин и това се знае.
Водещ: Вчера от ефира на националното радио беше поискан имунитетът на Ахмед Доган. Трябва ли наистина този имунитет да бъде свален?
Гюнер Тахир: Според мен, той и без да бъде свален неговият имунитет, може да бъде разследван и според мен неслучайно, след като преди около две седмици се появи в печата новината, че се разследва един известен лидер на политическа партия, без да се спомене конкретно неговото име. Според мен самият Ахмед е притеснен и, така, тези неща, които стават, не са случайни.
Водещ: Да. А ще се разклати ли, според вас, партията ДПС от случилото се?
Гюнер Тахир: Вижте, аз като човек, който е работил в тази партия от самото негово основаване в продължение на 7 години, мога да ви споделя, че на пръв поглед, и така, както, примерно, се знае в обществото, ДПС не е толкова стабилна партия, за каквато хората я смятат. Тя не е нито полувоенна организация, нито толкова дисциплинирана. В момента, в който се разклатят нещата около лидера, тази партия просто ще се срине и то за седмици и за месеци.
Водещ: А как ще се отрази това на редовите членове на партията?
Гюнер Тахир: Ами, това ще ги облекчи, защото тогава ще може избирателите на ДПС да бъдат като всички останали български граждани да могат да си изберат партия, а не насила да гласуват за една и съща партия, която нищо не прави за тях в продължение на 19 години.
Водещ: Чухме Гюнер Тахир, който е председател на НДПС. Според него, очаква се разместване поне, ако не разцепление в партията ДПС.

БНР, „Преди всички” / Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Ахмед Емин не е работил за себе си, a е изпълнявал само задачите на своя лидер, смята Гюнер Тахир | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.15 секунди