изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 19:07 EEST
Жеваго къса договора с ”Кремиковци”?    
Новини
Дружеството "Ворскла стийл - България" се готви да се откаже от договора за ишлеме с "Кремиковци" АД.


Това каза на пресконференция изпълнителният директор на фирмата Виктор Демянюк, цитиран от БТА.
Пуснали сме писмо-предизвестие за намерението ни, чийто срок изтече в петък, добави той. По думите на Демянюк компанията не среща разбиране в желанието си да съхрани изнеспособността на комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.
С отказа си от договора компанията ще стане обикновен кредитор на "Кремиковци", като комбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,800 млн. лева и 28 000 тона недодадени рулони, за които има обезпечена суровина от 40 000 тона. Договорът за ишлеме е до края на 2009 г. или до взето решение от съда по случая с "Кремиковци".
Ръководството на "Ворскла" заяви, че е готово да води разговор със съответните страни, за да се промени ситуацията. Не може да ни използват само като банкомат, а да нe можем да влияeм на организационните и управленските процеси в комбината, каза Демянюк.
Компанията има подготвена екологична програма на стойност 30 млн. лева, но синдикът не е предоставил на "Ворскла" пълномощно, с което компанията да представлява "Кремиковци" по нейното изпълнение пред МОСВ. Сега оператор на програмата е "Кремиковци". Демянюк каза, че не е уважено и искането на "Ворскла" да получи право на строеж на бъдещи екологични обекти.
Дружеството "Ворскла" е започнало да изпълнява краткосрочната си инвестиционна програма в частта за екология, каза Демянюк. Твърдите отпадъци на "Кремиковци" се извозват в узаконено хранилище. Компанията е подписала договор с германска фирма, която се е съгласила да изкупи така наречения газ-катран. Това е временно решение, докато не се изгради инсталация за обезвреждането на това вещество, каза Демянюк. Ръководството на компанията заяви, че "Ворскла" е отворена към други фирми евентуални партньори в договора за ишлеме.
"Ако някой е решил да затвори "Кремиковци", да излезе и ясно да го каже", коментира синдикалният лидер на КТ"Подкрепа" в комбината Людмил Павлов. Той бе категоричен, че заявеното от "Ворксла Стийл" оттегляне от предприятието е изключително неприятно и ще се отрази отрицателно на комбината. "Недопустимо е без да има алтернатива за това, кой ще продължи да снабдява със суровини "Кремиковци", да се допуска оттеглянето на украинската фирма", каза Павлов и посочи, че оттеглянето на "Ворксла" означава спиране работата на комбината до дни и оставане "на улицата" на над 5 000 души. "По думите му единствено от "Арсел Митал" и от "Ворксла Стийл" е изразявано желание за оператор на "Кремиковци". "Няма никаква яснота и не е искана среща със синдикатите от страна на "Екометалинженеринг" и "Интертръст"( б.р. спрягани за кандидати за комбината), каза още лидерът на "Подкрепа" в "Кремиковци".
Протест на работещите от “Кремиковци” ще има във вторник сутринта. Това пък заяви Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ. Причината е, че хората не получават възнаграждения за работата си и че искат да бъдат привлечени други фирми, за да се натоварят мощностите на комбината и той да се обезпечи за работа при зимни условия, изтъкна той .dir.bg
 


Сходни връзки

Жеваго къса договора с ”Кремиковци”? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди