изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 21:25 EEST
Атанас Атанасов в интервю за скандалите около службите и ДПС и дали е изнудван Майкъл Чорни от предишното СДС    
Интервюта Атанас Атанасов, депутат от Демократи за силна България, пред БТВ, \"Тази сутрин\"



Водещ: Добро утро на генерал Атанас Атанасов, генерал от резерва, депутат от ДСБ, бивш шеф на контраразузнаването.
Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро на вашите зрители.
Водещ: Как ви заварва новината за победата на Барак Обама и въобще за изместването на махалото силно на ляво в световен мащаб или и вие като господин Гамизов смятате, че демократите са по-сериозния съюзник на демократичните партии в България, десните.
Атанас Атанасов: Това е поредното доказателство, че Америка е най-демократичната страна. Наистина избраха си цветнокож президент без никакви предразсъдъци. Те са на светлинни години, както вие казахте във вашия коментар, от нашите отношения, които има тук. Но аз искам само да ракурс по отношение на БСП. В БСП не се интересуват кой ще е американския президент. БСП се интересува кой ще управлява в Русия. Защото далаверата, голямата далавера и корупцията минава международните схеми между бившата комунистическа партия в България и олигархичните среди в Русия. Оттам идват големите далавери.
Водещ: Нали все пак сме член на НАТО, нали все пак геостратегически преориентирахме своята политика повече в посока на запад.
Атанас Атанасов: Първанов, неговите кръгове, защото Първанов е човекът, който диктува модата в бившата ком. партия от 2001 година насам. И тези, които стоят зад него в дълбочина са бившите служби прикрити из президентството и други такива служби. Те са прекалено гъвкави, могат да се нагодят към всеки само и само да упражняват властта.
Водещ: Вие сте човек, който анализира вътрешните процеси в България, в определен смисъл можем да кажем, че това е вашата професия, беше вашата професия. Как гледате на тези световни тенденции, тези световни отзвуци, които така и не намират сериозен отзвук в България. Ние тук се върнахме към етнизиране на дебата, говорим за „ов” и „ев”, за Възродителен процес докато хората в света се интересуват от глобалната икономическа криза.
Атанас Атанасов: Аз бих направил следната връзка. Фокусирането на общественото внимание върху такъв тип проблеми като ескалирането на етническото напрежение, което е една измислица. Ако си спомняте, при предното идване във вашето предаване, по тази тема говорихме и аз тогава ви обясних, че интерес от преекспониране на тази измислица имат бившите комунисти и върхушката на ДПС.
Водещ: Но господин Ахмед Доган и господин Бойко Борисов успяха да ви опровергаят след това. Те взеха думата и казаха някои неща, които ...
Атанас Атанасов: Какво казаха? Ахмед Доган какво може да каже, Ахмед Доган казва „Или ще ме търпите такъв, какъвто съм, или мога да ви създам проблеми”. И той ни плаши 20 години с това.
Водещ: Духът излиза от бутилката, каза той, заради 85 година подмяната.
Атанас Атанасов: Не искам да цитирам, толкова цинично беше неговото интервю. С такъв цинизъм той се отнася към всички, вика, ако искам ще си купя космическа чиния, независимо, че ...
Водещ: Летяща, нека все пак да бъдем коректни.
Атанас Атанасов: Добре де, така – летяща чиния, ако искам, ще си купя независимо от това, че хората, които го избират, нямат пари да си купят хляб. Това е невероятен цинизъм и за какъв етнически..., за мен беше много важно, вие журналистите имате много добър принос в това отношение, аз гледах много предаваният, изчетох много материали от мястото на събитието, както се казва. Отидоха журналистите в разградско, кърджалийско, отидоха в родното село на този починалия – Ахмед Емин и всички турци казаха – „За какво етническо напрежение говорите, ние тука живеем съвсем нормално”.
Водещ: Добре, но връщането към Възродителния процес, който направи след това вашият така колега Бойко Борисов.
Атанас Атанасов: Вижте, няма да коментирам Борисов, смятам, че беше подведен, така че тук слагам точка.
Водещ: Добре, така е, но той застана зад същата теза и каза – „Бях подведен от прословутото писмо на Ахмед Емин, което се появи в медиите и което сочеше годината 85-та. А според вестник „Стандарт” тъкмо вие сте бил човекът, който се е опитал да помогне на медиите с информация и е подал 85-та година.
Атанас Атанасов: Според вестника на Тодор Батков? Аз съм бил ... Вижте, няма да участвам в тази сплетня. Беше направен опит аз да бъда използван, да бъда употребен. Позицията на Демократи за силна България, партията, която аз представлявам, е категорична. Ние сме наясно кой беше този, който измисли Възродителния процес и го проведе. Това е бившата комунистическа партия. И кой се опитва сега да експлоатира отново тази карта? Това са същите тези хора, чиито представител е Първанов. Спомняте ли си Първанов как влезе в политиката? През ОКЗНИ – Общонародният комитет за защита на националните интереси. Оттам влезе той в политиката. Това е тази част от бившата комунистическа партия, която използва политическата карта като последно убежищя.
Водещ: И все пак не е ли по-скандално, ако се окаже, че в редиците на демократичните партии в България има възродители и участници във Възродителния процес? Няма ли скандалът там да бъде много по-голям, както и винаги при вас скандалът с агентите на „Държавна сигурност” отеква доста по-сериозно?
Атанас Атанасов: Възможно е, разбира се, да има хора, които са участвали в този процес. Зависи в какво качество са участвали, защото тогава пропагандната машина на комунистическия режим беше увлякла половината български народ да се радва на това, че ще сменят имената на турците.
Водещ: Кое качество на участие във Възродителния процес е опасно за десницата?
Атанас Атанасов: Тези, които са вземали решенията, тези които са вземали решенията. И тук във вашето студио имаше едни такива опити за манипулация. Костадин Чакъров дойде тук и каза – ама той Тодор Живков не разбрал до последния момент какво се случило, там някакви местни ръководители вземали решение. Може ли такова внушение? Вярно, че минаха двайсет години от падането на Тодор Живков, но в комунистическа България не можеше където и да е да се случи нещо без върха да знае и да вземе решение. Абсурд.
Водещ: Манипулация ли беше изваждането на годината 1985 в писмото на Ахмед Емин, защото, ако трябва да сме точни, от там тръгна цялата етническа дискусия?
Атанас Атанасов: Проблемът е в това, че никой в Българи така от обикновените хора или даже от нас, които може, които анализираме тези обстоятелства, не знае какво пише в това писмо. За това знаят само тези, които отидоха на местопрестъплението и Ахмед Доган, не знам в какво качество.
Водещ: Вие примерно сигурен ли сте за себе си какво е написал Ахмед Емин? 85-та или 89-та, или ...
Атанас Атанасов: Вижте, господин Бареков, аз не съм сигурен дали това, което се твърди, го е писал изобщо Ахмед Емин. Изобщо не съм сигурен. Два дена след смъртта му се обяви това съдържание. Някой през това време много трескаво мислеше как да се използва ситуацията, разбирате ли. Един гледа сватба, друг брадва в тази ситуация. Трябваше много трескаво съюзниците, приятелите на Ахмед Доган да намерят решение на задачата как отново той да излезе жертва и го намериха.
Водещ: Ако ви разбирам правилно, вие нямате принос в изнасянето на данни от това писмо. Отричате да имате какъвто и да било ...
Атанас Атанасов: Не, категорично. Моля ви се, не искам да се занимавам с тази тема.
Водещ: Не, това е важно, нека да се знае.
Атанас Атанасов: Да, категорично.
Водещ: Когато има някакви слухове и спекулации. И също така казвате, че не сте сигурен дали има такова писмо, камо ли какво пише в него?
Атанас Атанасов: Да, не съм сигурен. Знаете ли, искам да ви кажа един изключително важен факт, аз го споменах пред журналисти официално и няма никаква реакция. Ние от Демократи за силна България ще направим съответните парламентарни стъпки, за да разберем истината. В два много уважавани вестника, български, излезе една информация, никой не я опроверга, че Районният съд е отказал да потвърди протоколите за изземане на веществените доказателства от местопрестъплението.
Водещ: Да, това е новина, която наистина излезе и никой не я опроверга.
Атанас Атанасов: Ако това е вярно, е изключителен скандал.
Водещ: Какво означава това?
Атанас Атанасов: Това означава, че разследващите органи и прокуратурата не могат да се произнасят, позовавайки се на тези веществени доказателства, защото те не са такива. Съдът отказва да ги приеме. За да откаже съдът да ги приеме, това означава, че има много сериозни процесуални нарушения при извършване на процесуалните действия на място, което говори за други неща – за нагласяне на някои доказателства, за фалшифициране на версии и т.н.
Водещ: Според актуалните социологически проучвания целият този разговор и връщането на дневен ред на темата за Възродителния процес, цялата тази атака срещу ДПС политическа е консолидирала изключително много партията. Може ли да поднесе ДПС изненада, така че да бъде, не успя на европейските избори миналата година, на на тези, които предстоят, да бъде първа политическа сила?
Атанас Атанасов: Не, ДПС не може да бъде първа политическа сила по много причини. На първо място, защото 90 процента от вота, който получава е от етническите турци, ние знаем техният брой колко е и по маса много други причини. Има една много сериозна причина, която не само на БСП, но на управляващата коалиция ще попречи да получат това, което им се иска. Това е дълбоката корупция, в която затънаха управляващата тройна коалиция. И ние от опозицията ще продължим със всички действия да демаскираме тези корупционни практики.
Водещ: Добре , не е ли корупцията знак на всички партии в България? Вчера господин Тодор Батков върна топката обратно в полето на СДС и каза, че това е най-корумпираното управление вашето било. Каза, че вие сте дал на много от мафиотите на България по това време право да сътрудничат на службите. Каза, че сте искали директно от Майкъл Чорни един вестник и един футболен отбор да ви прехвърли, че сте искали дялове от неговата компания „Мобил тел”. Както и да го погледнеш, знакът на корупцията виси и над вашите глави.
Атанас Атанасов: Господин Бареков, аз спор с това лице Тодор Батков нямам. Тодор Батков явно много се е засегна за това, че аз като народен представител миналата седмица си изпълних задължението и то основно пред моите избиратели да попитам правителството какви са мотивите да предложи този човек за най-високата награда в страната, която му даде Първанов – орден „Стара планина”. Явно се е подразнил, негов проблем, аз казвам – с него спор нямам. Аз представлявам интересите на такъв сегмент от българското общество, който смята, че тази награда е изключително незаслужена, получена, без да има някакви мотиви. Той бил много добър адвокат, каза министър-председателят, аз познавам много по-добри адвокати, много по-заслужили от Тодор Батков. Той давал пари за меценатство, а никой не провери откъде има тези пари и т.н. Така че аз с Батков спор нямам. Ясно е ...
Водещ: Добре, но знакът на корупцията виси и заради вашите отношения с Майкъл Чорни.
Атанас Атанасов: Не може Тодор Батков да е лице, което да слага такива знаци, защото той стана известен на българското общество с това, че беше адвокат и представляваше изцяло интересите на един изгонен от България като заплаха за националната сигурност чужденец, който освен че беше изгонен през 2000 година, две правителства след това потвърдиха, че това е било правилно.
Водещ: Вчера го напомнихме. И тъкмо сега идва господин Батков и казва, че СДС го е изгонило навремето, затова, че е искало да го, буквално го е рекетирало за собственост.
Атанас Атанасов: И се позовава на свидетелствата на двама мъртви. Тези адвокатски хватки са ми ясни. Нали той се позова вчера, че това станало в разговор между Божидар Попов и Владимир Грашнов, лека им пръст, няма да коментирам този факт.
Водещ: Вървят едни процеси в дясното политическо пространство, твърде интересни, между другото, впрочем. Следите ли новината, че Стефан Софиянски се завръща в СДС?
Атанас Атанасов: Не знам, вчера имаше такава заявка, но на практика Стефан Софиянски и колегите му заявиха, че искат да отидат в СДС, не знам какво ще се случи там.
Водещ: Това би ли попречило на бъдещите съвместни действия между ДСБ и СДС? СДС, което връща на своя така сал, връща всички фигури, които бяха част от предишното последно управление на десницата – господин Евгени Бакърджиев, господин Стефан Софиянски и много, много други.
Атанас Атанасов: Сега, господин Бареков, наша последователна позиция на Демократи за силна България е, да не се бъркаме в работата на останалите партии, които са от нашия спектър, както и ние не искаме те да се бъркат в нашите вътрешнопартийни неща. За нас е важно следното нещо – да се създаде ситуация в България предизборна, която да доведе до там, че след изборите в парламента да може да се състави мнозинство от десните партии във формат Европейска народна партия, за да не се допусне ново участие в управлението на партии, които днес управляват като БСП и ДПС. Защо? Един от големите дефицити на българското общество днес е липсата на справедливост. Хората искат да се потърси отговорност за крадците, облечени във власт в тази държава. Това правителство нямаше как да потърси отговорност на предните управляващи, защото Станишев сключи най-голямата корупционна сделка в името на властта, вземайки бившите управляващи.
Водещ: По-предишните пък не потърсиха отговорност и от вас. То това в България си е общо взето ...
Атанас Атанасов: Не сте прави, господин Бареков.
Водещ: Добре, дайте ни пример за един осъден за корупция от времето на СДС.
Атанас Атанасов: Ами не са осъдени, защото не е имало доказателства, затова. А иначе, когато беше направено правителството на Сакскобургготски с ДПС започна поголовна това ... гонения на хора, участвали в управлението на ОДС. Мен лично ме разследваха 7 години. 3 наказателни производства образуваха срещу мен абсолютно неоснователни, две оправдателни присъди и едно прекратено дело – това е резултатът. А знаете ли, понеже нямаше какво да водят, какво да направят срещу Иван Костов, години наред преследваха жена му. Това просто е изумително и това дело завърши с оправдателна присъда. Така че имаше такива опити, въпросът е, че всичко бяха публични спекулации. Докато сега хората знаят, че има конкретни случаи. Например, ако БСП и ДПС не участват в следващото управление – Джевдет Чакъров, Пламен Орешарски ще бъдат подсъдими, защото има защо.
Водещ: Мога ли да върна към това, което говорехте преди малко? Когато говорите, че не ви е работа да се бъркате на вътрешните работи на вашите колеги, но пък има възможност вие да бъдете една част следизборна или предизборна заедно с тях, заедно със СДС, които са вътре и Софиянски и Бакърджиев, хората ще си кажат най-простото нещо – „Защо ги ручахме жабетата 8 години”. Защо Атанасов и Костов наричаха техните колеги помияри и корумпирани, а сега са с тях в една лодка и 8 години накараха десния избирател да бъде в опозиция?
Атанас Атанасов: Сега аз не съм казал, че ние ще се съгласим с тези хора да бъдем заедно на изборите.
Водещ: Ами то така вървят нещата. Технологията е тази
Атанас Атанасов: Не, не, не съм казал такова нещо. Ние имаме последователна принципна политика, имаме своята оценка за определени дейци на дясното, на хора, които са участвали в онова управление и няма да се съгласим да бъдем заедно на изборите или да управляваме заедно. Но не е дошъл този момент. Когато дойде този момент ще си кажем, когато седнем на масата за преговорите, защото преговори за съвместно управление ще има. Защото ние не сме самоубийци, които да обясняваме как ДСБ ще управлява самостоятелно при условие, че имаме 5-6 процента подкрепа днес.
Водещ: Пречка ли ще бъдат примерно оставането на господин Юруков в СДС, влизането на господин Софиянски пред една такава коалиция СДС – ДСБ?
Атанас Атанасов: Кой ще бъде председател на СДС ще реши самата партия през декември. Нека да решат, ние сме търпеливи, ще изчакаме тези процеси вътрешни за консолидиране на партията и след това в традиционно добрите отношения, които имаме с тази партия, ще преговаряме как ще управляваме заедно страната.
Водещ: Все пак пречка ли ще бъдат тези личности? Питам ви, защото трябва да го дадете този отговор на десния избирател, не го дадохте.
Атанас Атанасов: Не, има хора от тези имена, които вие споменавате, което е абсурдно да бъдат в една обща коалиция, в която ще участва ДСБ, казвам го откровено. Но няма да назовавам днес имена.
Водещ: Добре, благодаря за този разговор, все още сте предпазливи усещам по темата за коалицията с останалите десни партии, особено с ...
Атанас Атанасов: Защото, господин Бареков, извинявайте, че ви прекъсвам накрая, защото на 29 ноември този месец партията има национално събрание, това е нашият конгрес, на който ние ще чуем какво мислят хората от партията и ще вземем своите решения.
Водещ: И друго важно нещо, генерал Атанасов няма принос в излизането пред медиите на т.нар. писмо на мъртвия Ахмед Емин. Той поставя под съмнение автентичността на това писмо и датите в него. Агенция \"Фокус\"
 


Сходни връзки

Атанас Атанасов в интервю за скандалите около службите и ДПС и дали е изнудван Майкъл Чорни от предишното СДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди