изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 00:11 EEST
Расизъм в САЩ. Ал Кайда: Обама е доморасъл негър    
По света
Проявите на расизъм в САЩ рязко зачестиха след избирането за президент на цветнокожия сенатор демократ Барак Обама. Това съобщиха наблюдатели и учени, цитирани от Франс прес и БТА. Из цялата страна са регистрирани стотици случаи на горени кръстове, смъртни заплахи, обесени кукли с лика на Обама, расистки прояви в учебните заведения, изписани свастики и расистки лозунги като "Вървете си в Африка!", "Убийте Обама!".


Рязко скочиха и посещенията в интернет сайтове, отстояващи превъзходство на бялата раса, като StormFront, чийто сървър излезе от строя след изборната победа на Барак Обама на 4 ноември заради многото влизания, посочва АФП. Експерти отбелязват, че расистките прояви са се засилили още в предизборната кампания, а зачестяването им в дните след изборите се вписва в дългосрочна тенденция. Тя се дължи на редица фактори, сред които са трайното увеличаване на небелите имигранти и растящата безработица. Според неотдавнашна прогноза на Националната служба за преброяване през 2040 г. белите ще станат малцинство в САЩ.
"Прибавете към това, че в Белия дом ще влезе цветнокож. Така мнозина бели ще останат с впечатлението, че са загубили всичко, че им отнемат страната, градена от техните предци. Мисля, че сме свидетели на криза на идентичността, която преживяват голям брой бели", казва Марк Поток, ръководител на неправителствена организация, която помага на жертви на расистки прояви в южния щат Алабама.
Междувременно Айман аз Зауахири, човекът номер две в Ал Кайда, нарече Барак Обама "доморасъл негър", който е "пълна противоположност на почтените черни американци като Малкълм Екс", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В аудиопослание, качено днес на ислямистки сайтове, Зауахири предупреждава, че плановете на Обама да увеличи американското военно присъствие в Афганистан са обречени на провал, защото афганистанците ще окажат съпротива. "Знайте, че плътта на вашите войници се услажда на псетата в Афганистан. Затова им пращайте още хиляди и хиляди", казва ислямисткият водач в аудиопосланието.
С оскърбителната квалификация "доморасъл негър" (в английските субтитри на записа house negro) Зауахири обвинява Обама, че играе играта на белите, посочва АП.
В речите си Малкълм Екс нарича "house negroes" или "house slaves" някогашните черни роби, които работели в къщите на белите господари и били по-сервилни от робите, работещите на полето. Малкълм Екс използва тази квалификация по адрес на черни лидери, които упреква, че не се противопоставят на бялото мнозинство, добавя АП. dir.bg
 


Сходни връзки

Расизъм в САЩ. Ал Кайда: Обама е доморасъл негър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди