изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:28 EEST
Убиецът на Георги Стоев арестуван и пуснат?    
Новини
Двамата мъже, натоварени с „мократа поръчка” да убият писателя Георги Стоев са били арестувани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата килъри обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение.


Това разкри разследване на журналистката Богдана Лазарова от Дарик радио.
Георги Стоев - известен като „писателя на мутрите”, бе убит на 7 април 2008 г. край столичния хотел „Плиска”.
Причината двамата да бъдат освободени от ареста е, че според прокуратурата те не са били разпознати. Според вътрешни източници обаче двамата са били разпознати и разпознаването умишлено е било провалено. След това разследването зацикля и най-вероятно официално ще бъде спряно заради невъзможност да се разкрие извършителят на убийството.
Разследващият екип стига до двамата, след като установява, че единият е разговарял по телефона с Георги Стоев непосредствено преди убийството. По справка с мобилните оператори, телефоните и на двамата мъже са се намирали в същата клетка с този на Стоев – т.е. и двамата са били наблизо до хотел „Плиска”. Уликите обаче са косвени. Единствената надежда екипът възлагал на разпознаването.
Двамата мъже са арестувани в домовете им в София. Първоначално е задържан единият. През това време, докато екипът се придвижи, вторият – явно предупреден, избягал през покрива на блока си и се укрил. Появил се доброволно в прокуратурата часове по-късно, след като по свои канали разбрал, че разпознаването се е провалило и приятелят му не е бил разпознат.
Разследващите са разпитали трима очевидци, сред които адвокатът на убития Георги Стоев – Добрин Додев, но нито един от тях не е разпознал арестуваните, въпреки че килърите на писателя са били без маски. Именно заради това на задържаните не е повдигнато обвинение и те са пуснати на свобода, след като изтекъл 24-часовият полицейски арест. Той не е бил удължен с прокурорско постановление.
За ареста и проваленото разпознаване признава и градският прокурор на София Николай Кокинов. „Действително имаше такова нещо. От МВР смятаха, че към убийството са съпричастни две лица. Те бяха задържани за 24 часа, с тях бяха извършени разпознавания от свидетели, очевидци на разстрела. Свидетелите не ги разпознаха не можахме да съберем никакви конкретни доказателства, които да обусловят повдигане на обвинение и лицата бяха освободени”, разказва Кокинов.
По думите му изготвеният фоторобот на убийците също не трябва да се възприема много сериозно, защото „повечето от хората много приличат на изготвените фотороботи. Това е една опасна плоскост, по която човек може да се плъзне.”
Според източници от Съдебната палата е възможно разпознаването да е било умишлено провалено, за да се скрият и запазят двамата мъже и особено поръчителят на убийството. При това неуспешно разпознаване, не е възможно да се съобщят имената на задържаните, защото те вече не са дори заподозрени в убийството. Запознати с хода на разследването обаче сочат, че те са от групата на Златомир Иванов - Златко Баретата, а на единия от тях, водещата фигура, се водят няколко извършени „мокри поръчки”. Той всъщност се е познавал с убития Георги Стоев и фигурира в романите му. За него в книгите си Стоев пише, че е бил негов съученик и партньор и бил известен като килър, но неуспешно се опитвал да изпълнява „мокрите поръчки” на Златко Баретата.
Дни след разстрела на Стоев бяха разпитани ген. Любен Гоцев и Младен Михалев – Маджо. dir.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Убиецът на Георги Стоев арестуван и пуснат? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Убиецът на Георги Стоев арестуван и пуснат?
Автор: Anonymous да 2009-01-15 @ 09:03 EET

Защо да не може да се разпознаят, има убит, има заподозрени, полицията има начини да ги открие, явно някои добре плаща? Какво да кажем ние обикновените хора, ако ни се случи нещо такова. Безсрамие !


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди