изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 13:50 EEST
НАБИРАТ ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ В ЗАЩИТЕНИ ТЕРИТОРИИ    
ОбществоПроектът \"Отлична туристическа дестинация, свързана със защитените територии\" на Държавната агенция по туризъм /ДАТ/ бе представен в Добрич.

Той е по програма EDEN на Европейската комисия, обясни Димитринка Христова - главен секретар на ДАТ и координатор на проекта. Главната му цел е популяризирането на нововъзникващи туристически дестинации, които са организирани в защитени територии и забележителности, включени в мрежата на \"Натура 2000\" и насочени към постигане на икономически растеж чрез осигуряване на разнообразие и високо качество на туристическите услуги. Димитринка Христова посочи, че програма EDEN съществува от 2006 година, като ДАТ е участвала с проект пред нея за първи път през 2007 година. Тогава е обявен конкурс за проекти, свързани с туризма и нематериалното наследство. Участниците са били 22, победител е станала община Белоградчик.
Тази година конкурсът, който обявява ДАТ, е с наименование \"952. Природата ви приветства\". Проектните предложения трябва да са за туризъм, свързан със защитени територии. 952 - защото толкова са защитените територии в България, каза Димитринка Христова. Тя уточни, че вече са с един повече, той е бил обявен след подписването на договорите за проекта с ЕК. По него могат да кандидатстват всякакви субекти - общини, читалища, НПО и др. Не могат да участват само традиционно разработените дестинации - като черноморски комплекси, ски курорти и др. Външният консултант - социологът Антоний Гълъбов посочи, че акцентът е поставен върху слабо развитите райони, с нисък интензитет на туристическа дейност. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 5 март.
33,89 процента или една трета от територията на България са защитени зони, съобщи Антоний Гълъбов. Многото защитени зони са потенциален ресурс в много насоки, най-вече в туризма, каза социологът. Той допълни, че проблемът е, че самите хора не ценят това, което имат, не виждат как тези територии могат да се превърнат в източници на доходи. НДТ
 


Сходни връзки

НАБИРАТ ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ В ЗАЩИТЕНИ ТЕРИТОРИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди