изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:36 EEST
“СЕРДИКА-90” ЗАТВОРИ    
Икономика

Синдикатите в Добрич са били информирани, че "Сердика 90" АД открива процедура за масови уволнения, съобщи на пресконференция в Добрич регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Без работа ще останат 93-ма от общо 120 работници. На улицата ще излязат 58 души от производството и 35 - от администрацията. Компанията за производство на млечни продукти е една от най-големите в страната. Тя е собственост на испанския фонд за инвестиции GED Capital Development.



 Като причина за масовите съкращения се посочва развилата се световна икономическа криза и конкретното й проявление - влошаване на икономическите условия за бизнеса в страната, значително намаляване на обема на пазара, липса на добри възможности да бъде пласирана произвежданата продукция, повишаване на конкуренцията от страна на “сивата” икономика и вносителите в този сектор.

КНСБ  и КТ “Подкрепа” ще настояват за среща с изпълнителния директор  Дорел Раду, а след това и с работниците. След срещата с шефа на компанията, ще се разбере дали част от служителите на „Сердика-90” ще бъдат пренасочени към другото предприятие  на испанския фонд в Добрич - „Фама”, в което работят по-малко от стотина души.  Гинка Василева заяви, че в “Седрика-90” не са били сключвани колективни трудови договори. Уволнените ще могат да получат като обезщетение само 2 брутни заплати. По нейни думи,  средното възнаграждение в компанията е близо 500 лева.

Работниците  не са били информирани предварително, че предприятието ще затвори. На входа в последния работен ден на февруари имало поставен списък с имената на хората, които вече нямали право да влизат в компанията.

На 17 февруари Съветът на директорите е решил да бъде спряно производството в цеховете млекоизкупуване, приемно и пастьоризация, сирене, кашкавал, парова централа. Ще бъде ограничена дейността в отделите финанси, качество, МТС, разфасовка, обслужващи дейности, но не информирал предварително служителите си за масовите уволнения.   

Синдикатите в Добрич заявиха, че заради кризата, вече близо 1000 души в областния център са останали без работа.   

Това е третото голямо производство в Добричко, което е закрито от чуждестранните си собственици. Преди две години “Юниливър” закри производството у нас на маргарин “Калиакра” и го премести в Румъния. Последва го американската “Бунге”, която затвори една от най-големите рафинерии “Калиакра” и изнесе производството на олио в Румъния.

Гинка Василева припомни, че 320 работници от “Контекс Дружба” вече са без работа. Обувна фабрика в Зърнево и други по-малки фирми също са прекратили дейността си в резултат на кризата. По нейни думи, търговците в малките магазинчета също за заплашени да  затворят врати. Продавачите отчитат минимален оборот, а има и магазини, в които по цял ден никой не влиза. В строителството се очаква да продължат съкращенията и забавянето на заплатите. В синдикалните организации достигнали слухове за съкращения и в други фирми в Добрич, стана ясно още на срещата с медиите. НДТ  

 


Сходни връзки

“СЕРДИКА-90” ЗАТВОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди