изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:48 EEST
Българката Лаура Чуканов: Дано да стана Мис Америка    
Интервюта На 19 април тази година в Лас Вегас ще се проведе финалът на конкурса „Мис Америка”, в които участва и българката Лаура Чуканов. От миналата седмица тя вече има 6141 гласа в нейна подкрепа на сайта на конкурса http://www.missuniverse.com/missusa/galleries/view/191. Семейството на Лаура Чуканов се мести в Америка още през 1990 година. Красавицата е родена в София, владее български, английски, испански и руски език.

През ноември тя беше избрана за Мис Юта. 22-годишната българка е студентка по международни отношения и изкуство в университета в Юта в Солт Лейк Сити. Доскоро е била директор по програмата Голямо сърце (Big Heart Humanitarian), която намира спонсори за способни деца на бедни семейства в Гватемала. Помагала е в резервата на индианците навахо (Navajo) и е участвала в много благотворителни акции.

 

Баща й Кирил Чуканов е изобретател от България, а през 1990 той напуска страната си заедно с дъщеря си, за да потърси по-добър живот в САЩ. Лаура е братовчедка на водещата на предаването „Челюсти” на Дарик Диана Найденова. Ето какво сподели пред нея Лаура Чуканов:

 

 

Здравей, прекрасна мис Юта, как си?

 

Аз съм много добре. Тук е много хубаво. Има много красиви жени, но аз се чувствам прекрасно и се радвам, че съм сред тях. 

 

В България Лари, всички се вълнуват и преживяват искрено успеха ти. Ти имаш и американски паспорт – българка ли е Лаура Чоканов или американка?

 

Разбира се, че съм българка, но и американка. 

 

Защо на първо място българка?

 

Защото съм родена в България, там ми е семейството, там ми е сърцето, но Америка също е мой дом и всички тук са много добри, но на първо място съм българка. 

 

Всички се учудват на това, че си напуснала България на четири години, а говориш и четеш на родния си език, опиши първите си спомени от Родината?

 

Спомням си семейството ми и това, че ходихме често на Черно море, кучето ми – нямам никакви лоши спомени от България.

 

Спомням си, че на летището, преди толкова години, разплакана ми каза, че ще направиш малка дупчица в небето, от която ще виждаш всички близки хора, които остават в България. Сега какво виждаш през това малко прозорче, далечно място, в което никога няма да се върнеш? 

 

Не се знае. Може и да се върна в България, искам да се върна. Не знам за колко време, но в България ми е сърцето, имам много хубаво семейство, искам много да се върна, но не знам дали ще живея там. 

 

Лари, какво са разказвали мама и татко, когато ти порастваше в Америка, за причините да напуснат Родината си, по която и днес тъгуват, защо са си тръгнали от България?

 

Родителите ми казваха, че искат за мен и брат ми да имаме по-голям шанс да направим нещо с живота си. Те винаги говорят колко е хубава България, колко е красиво там. Майка ми винаги ми казваше, че й е много тъжно, защото това е нейната Родина, там са и роднините, семейството и за това и е много лошо, че сме тук. Но в Америка аз имам много добри шансове. Сега съм Мис Юта и ако бях в България, нямаше да мога да бъда Мис Юта. Затова те казваха, че в САЩ има повече шанс за мен и за проекта на баща ми. 

 

Как премина детството ти в Америка?

 

От началото беше много интересно, защото не говорих английски. Знаех, че хората говорят друг език, обаче аз не го разбирах и говорех някакви глупости, защото не знаех езика. Просто някакви думи, без никакво значение, и след една година научих английски, защото когато си дете, много бързо научаваш езика. Всяка година ние се местихме на ново място и всяка година трябваше да създавам нови приятелства. Беше хубаво и интересно, не беше и трудно, защото и родителите ми не говориха много добре английски. Сега сме много добре, трябва малко време и много хубави неща ще станат. Ако работиш усърдно, и ако искаш нещо да стане, ще стане. 

 

Където и да е по света всички си представят, че Мис е просто една красива, млада жена, която са научили изразително да говори пред микрофоните за благотворителност, за бедните хора, на които ще помага. Аз знам, че ти си много умно дете. Какво мислиш за света, в който живеем, за проблемите, които трябва всички заедно да решаваме?

 

Проблемите са много големи. Жалко е, защото бедните хора сега са по-бедни отпреди. Най-богатите хора изобщо не виждат какви са проблемите, защото те са богати и винаги ще бъдат богати. Всички останали от средната класа, те сега тъгуват, и е толкова лошо. Трябва всички заедно да работим. Мисля, че новият американски президент Барак Обама прави хубави неща. Трябва да се опитаме да си оправим икономиката не само тук в САЩ, а и в целия свят.

 

Каква е програмата ти за днес, остават дни до финала – за гласуващите в интернет, не само в България, ти си следващата Мис Америка.

 

Днес имам интервю с журито. Те ще решат дали ще отида с тези 15 момичета, от които ще изберат новата Мис Америка. Не знам какво ще стане, но аз ще се опитам да ги убедя, че съм умна, че мога да говоря няколко езика и че трябва да бъда Мис Америка, но ще видим.

 

Мама е вече при теб в Лас Вегас, успявате ли да се видите, тя не спи от вълнение. Как си представяш деня след финала?

 

Ако аз стана Мис Америка ще бъда в Ню Йорк, ще живея там, ще бъда много, много заета за цяла година. Ако не ме изберат за Мис Америка ще се прибера вкъщи и ще довърша образованието си и ще бъда със семейството си, защото не съм ги виждала отдавна. Тук, в Лас Вегас, изобщо не мога да виждам мама, защото винаги сме заети и не ни дават да се виждаме с родителите си, защото трябва да бъдем тук и да се фокусираме върху това, което правим тук.

 

Спомням си, че миналото лято, когато ми беше на гости, не разговаряхме за диети, за маникюр, а говорихме за политиците и живота в България, за изборите в САЩ. На какво искаш да се посветиш след като пред теб се отваря такава възможност?

 

Искам да направя много неща. Сега искам пак да ходя на училище, искам да уча Международни отношения, сега търся различни програми и ще видим какво ще стане.

 

Разкажи на нашите читатели за спомените си от миналогодишното си пътуване до България, защото местата, които ние с теб посетихме могат да бъдат видени само, ако се пропътуват 200 километра, за някои дори са само 50-тина километра. Какво беше за теб това пътуване?

 

Беше толкова интересно, аз дори нямам думи да опиша това, защото беше толкова хубаво. Аз знаех, че България има такива хубави и красиви места, но никога не съм ги виждала, беше все едно съм в друг свят, всичко беше толкова красиво, цялата история, сякаш бях живяла там хиляди години. Не знам, просто сърцето ми е там, беше толкова интересно, винаги говоря за всичко това, което видях там – за Царевец, Боженци. Боженци ми беше любимото място, там имаше толкова красиви неща, църквите. България има толкова интересна история, аз никога не съм знаела, че е толкова красива, искам всички да отидат и да я видят. Аз не знам дали хората, които живеят там, разбират колко богато е това място. Тук, в САЩ, никъде няма такова място, наистина.

 

Спомням си, че миналата година с теб си говорехме как съвсем скоро отново трябва да се видим в България, за да те кръстя в православен храм, сигурно тази година няма да успея. Но помниш ли, имаше мечта да се върнеш отново в Европа, защото учиш История на изкуството и мечтаеш да специализираш тук, да посетиш музеите в Европа. Смяташ ли скоро пак да се върнеш в Европа, в България?

 

Да, ако мога искам да се върна това лято. Ако не стана Мис Америка, това лято ще отида, но ако бъда Мис Америка ще трябва да стане другата година, обаче искам да е скоро.

 

Помня, че първото ти стихче, което рецитираше като дете беше „Бабо мравке, где така”, а коя любима българска песен все още пеете с мама и с тати?

 

„Погледни ме в очите и кажи, че ме обичаш…”. Тази песен винаги я пеем с баба, много я обичаме.

 

Накрая, иска ми се да си говорим още много дълго, но знам, че имаш нужда от почивка, сигурно програмата ти е много натоварена. Целувам те, вярвам в теб и знам, че те очакват само красиви събития. Кажи нещо на всички в България, които сега се радват за теб.

 

Много се радвам, че имам такава подкрепа от България, за мен това е много важно. Тук, в организацията на Мис Америка, това го виждат и също се радват, че имам такава подкрепа. Изобщо не мога да повярвам, че толкова хора знаят коя съм  и че искат аз да стана Мис Америка. Затова се чувствам по-силна и все повече и повече искам да съм Мис Америка, защото искам да говоря за България, за емигрантите в САЩ, защото в началото на емигрантите никога не им е лесно, но ако работят много, могат да са добре тук в САЩ. Много се радвам, че имам такава подкрепа, наистина много, много ви благодаря и искам да направя нещо, за да ви покажа, че се радвам… ще видим какво ще стане, дано да съм Мис Америка.

 

http://dariknews.bg



 


Сходни връзки

Българката Лаура Чуканов: Дано да стана Мис Америка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди