изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 23:22 EEST
"Кремиковци" затваря    
ИкономикаСофия. Очакваното спиране на природния газ на комбината "Кремиковци" се случи тази вечер. Договор за коксохимическото производство не бе подписан. Така на практика се върви към затваряне на комбината. Преговорите между представителите на бразилската компания CSN и ръководството на „Кремиковци” АД за производство на кокс завършиха без резултат.

Синдикът на „Кремиковци” Цветан Банков информира официално за това в писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Банков е категоричен, че предложеният от бразилската компания нов вариант на договор е практически неосъществим. Във връзка с това започва изпълнението на плана за спиране на доставките от природен газ за комбината. Това се извършва в тясна координация между „Булгартрансгаз” и ръководството на „Кремиковци” АД в неплатежоспособност.
Енергетиците в „Кремиковци” все още не са предупредени за спирането на природния газ към комбината. Това съобщи пред Агенция “Фокус” главният енергетик Николай Савов.
По думите му – часът, в който е можело да се предприеме спиране днес, е минал. Не мисля, че ще е разумно това да стане днес, но мога да кажа повече, когато получим официално съобщение”, каза той.
Реален час за начало на този процес утре е 08.00 часа.
Просрочените възнаграждения на работещите в „Кремиковци” ще бъдат изплатени в рамките на процедурата на производство по несъстоятелност. Това каза пред Агенция “Фокус” синдикът на „Кремиковци” Цветан Банков. „Зависи към кой вариант ще се премине и от конкретните решения, които ще се вземат за начина на осребряване на имуществото. Дали ще се премине към осребряване или – план за оздравяване. Ако се премине към план за оздравяване, ще бъдат изплатени в рамките на плана; ако се премине към план за осребряване на имуществото, ще бъдат изплатени след намиране на необходимите средства. Законодателят е поставил вземанията на работниците и служителите, възникнали след датата на откриването на производството по несъстоятелност, както е в конкретния случай, в привилегирован вид, и на практика ги третира като разноски по несъстоятелността. Т.е. те са дори преди публичните задължения на предприятието, което дава достатъчно гаранция, че те при всички случаи ще бъдат изплатени”, каза Банков.
На въпрос - кога ще бъдат изплатени, той каза - на този етап не мога да се ангажирам конкретно с прогнози. „Очаквам, че кредиторите ще вземат решение – приоритетно да бъдат изплатени тези задължения”, каза Банков. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

"Кремиковци" затваря | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди