изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:11 EEST
НЕКА ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ СЪДБАТА СИ!    
Интервюта Пред НДТ - Преслав Борисов - кандидат за евродепутат от листата на политическа партия ГЕРБ, предложен от ГЕРБ - Добрич

 

 

На 32 години той може вече да се похвали с няколко неща - солидно образование, добра реализация в сферата на агробизнеса, политическа кариера и не на последно място - горд баща на малкия Даниел

 

* Влязох в политиката, защото не одобрявам всеобщата политическа апатия, обхванала обществото ни, както и пасивното отношение на голяма част от младите хора към управлението и проблемите на държавата ни

* Листата на ПП ГЕРБ не е политическа, а професионална - в нея влизат специалисти от различни области

* Нека покажем, че сме активни хора и загрижени за бъдещето си

 

\"Завършил съм магистратура по Агрономство в Лесотехническия университет в София, както и магистратура по Бизнес администрация в Бъкингамския университет във Великобритания. Във връзка с професията си придобих и редица квалификации от Асоциацията по зърно и фуражи /ГАФТА/ - Лондон.

Вече девет години работя в сферата на агробизнеса. В продължение на три години бях мениджър за Източна Европа на английската фирма \"Агри Лойд\", която е специализирана в производството на микроелементи в хелатна форма за животновъдството. Понастоящем съм маркетинг-мениджър във фирма \"Дефко ООД\", занимаваща се с производство и търговия на зърно и разполагаща със зърнобаза в гр. Каварна.

Владея руски и английски език. Женен съм, имам едно дете.\"

 

- Г-н Борисов, от колко време се занимавате с политика и какво Ви накара, като млад човек, да се захванете с това?

 

- С политика се занимавам от две години и половина. Съучредител съм на политическа партия ГЕРБ. Член съм на Комисията по земеделие на ПП ГЕРБ. Участвах в първите евроизбори - като кандидат за евродепутат, сега отново съм в листата за Европейски парламент.

Основната причина да вляза в политиката бе нежеланието ми да съм част от сегашното политическо статукво. Не съм доволен от настоящото управление и не желая да бъда пасивен и по този начин да го подкрепям. Искам чрез работата си - моята и на моите колеги, да спомогна за по-доброто бъдеще на България, както и за успешното й интегриране в голямото европейско семейство. Аз самият съм свидетел как в източноевропейски държави като Литва, Латвия, Естония, след присъединяването към ЕС, бяха инвестирани изключително големи средства за развитието им. Вярвам, че чрез новото по-добро управление на държавата ни всички ние ще станем свидетели на още по-добър темп на развитие на България, подпомогнат от ЕС,  извличайки поука от грешките, допуснати от другите.

 

- И все пак, ние вече имахме горчив опит - бяха спрени част от фондовете за България?

 

- Да, лошото е, че се допускат много грешки. Нещо повече, страната ни се превърна в символ на корупцията в Европейския съюз. Категоричен съм, че това трябва да се промени и имиджът на България, който всички ние трябва да изградим пред европейските партньори, да бъде само и единствено позитивен.

 

- Работите в сферата на агробизнеса. Как виждате в перспектива развитието на селскостопанския сектор у нас? Какво трябва да се промени?

 

- Първо бих искал да отбележа, че Добруджа -  независимо от тежката финансово-икономическа ситуация в страната, както и при всичките негативи, вследствие на спрените фондове, продължава да бъде пример за успешно земеделие в България. Останалите райони определено могат да се поучат от качеството на земеделието, производството, организацията и резултатите. Смятам, че този сектор трябва да бъде приоритетен за държавата. Освен това е наложително депутатите от европейския парламент и народните представители от българския парламент да работят изключително в синхрон - именно с цел развитието на селскостопанския сектор у нас.

 

- Понякога чуваме от добруджанските стопани, че нашият регион е забравен от управляващите. Какво е Вашето мнение?

 

- Бих казал, че целият сектор, а не само  Добруджа, е забравен от управляващите. Причината е, че държавата няма ясна и конкретна политика в областта на земеделието. Въпреки това, държа да отбележа, че просперитет има и той се дължи на пословичното трудолюбие на нашите земеделски стопани.

 

- Какви акценти поставя в своята платформа ПП ГЕРБ по отношение на развитието на земеделието?

 

- Разбира се, земеделието е приоритетна област в програмата на нашата политическа партия - стремежът е да се защитят интересите на родните фермери - от най-дребния до най-едрия производител. Ние предвиждаме създаването на законодателни и икономически предпоставки за успешно реализиране на тяхната продукция на европейския пазар. Ще работим и за възстановяване доверието към страната ни и чрез активна комуникация с европейските институции по отношение на структурните фондове. Необходимо е постигането на нови договорености по програмата за развитие на селските райони.

В този смисъл, важно е да се знае, че 43 процента от бюджета на Европейския съюз е предназначен именно за т.нар. \"Обща селскостопанска политика\" - ОСП и нейната финансова обезпеченост. Тези пари са предназначени за подпомагане на селските райони и за развитието на малките населени места, така че да могат хората да продължат да живеят в тях и да допринасят за тяхното развитие.

 

- Мисля, че ще бъде интересно да поясним на нашите читатели в какво всъщност се изяснява работата на европейските депутати.

 

- Евродепутатите се занимават със законодателството на ЕС, но - освен това, могат и трябва да бъдат в помощ на бизнеса и обществото, както и на конкретните хора. Евродепутатите на ГЕРБ са изградили информационни центрове и структури, които са насочени към това да информират хората за всичко, което се случва.

От друга страна, безкрайно важна е комуникацията с останалите им колеги от Европейския парламент. И това отново е в контекста на защитата на интересите на българските граждани и проучването на тяхното мнение при вземането на важни решения.

 

- Какви хора влизат в листата на ПП ГЕРБ за Европейския парламент?

 

- Аз смятам, че нашата листа е най-добрата, защото тя е чисто професионална, а не политическа. В нея са включени специалисти от различни области - икономика, земеделие, образование и т.н. Това именно е предпоставка за решаването на конкретните проблеми на хората.

 

- Въпреки образованието и работата в чужбина, защо все пак решихте да останете в България?

 

- Ние сме българи. Не може проблемите да бъдат решавани, ако всички напускаме държавата си. Така тя губи от своя потенциал и едновременно с това се обслужва желанието на настоящите политици тук да остане твърдият електорат, който да подкрепя действията им. Трябва да останем тук, да работим упорито, да използваме енергията  и потенциала си за промяна към по-добро бъдеще.

 

- И все пак, какво конкретно трябва да се случи, за да не бягат младите хора от България?

 

- На първо място е необходимо да бъдат създадени условия те да се реализират тук. Първата крачка за това е връщането на доверието към нас от страна на европейските институции и фирми, както и на гражданите от ЕС. По този начин държавата ни ще се развива, ще бъдат привлечени инвестиции, ще се разкрият нови работни места, където младите хора да намерят реализация.

 

- Предлагам да разчупим малко сериозния разговор... Извън политиката и ангажиментите в бизнеса, към какво са насочени Вашите интереси?

 

- Проявявам голям интерес към историята като наука. В свободното си време чета литература с такава насоченост. Обичам да обикалям исторически места в страната и Европа, но за съжаление, почти не ми остава време.

 

- Разкажете ни за семейството си.

 

- Моето семейство, родителите ми, от години живее в Добруджа и е свързано с агробизнеса в този регион. Благодарен съм им, защото с действията си те винаги са ме подкрепяли, помагали са ми да се развивам в личностен и професионален план. А моята основна мотивация е да продължа доброто име на семейството си - чрез работата ми, в политиката, и изобщо като човек, за да мога да дам на моя син същата морална подкрепа, която и аз съм получил, да му помогна да успее в живота. От друга страна - огромната отговорност на това да съм родител ми дава нови сили и допълнителна мотивация да се стремя напред и да правя нещата по верния начин.

Съпругата ми Весела е ландшафтен архитект и главен редактор на списание \"Още за къщата\". Нашето момченце е на месец и половина, казва се Даниел. Щастлив съм, че присъствах на неговото раждане. Това е неповторима емоция, която не може да се сравни с нищо друго...

 

- В навечерието сме на вота за българските представители в европейския парламент. Какво послание отправяте към хората при срещите Ви с тях?

 

- Да разчитат на себе си и своята трезва преценка за нещата. Не трябва да забравяме, че изборите са времето, когато можем да дадем своята оценка на управляващите. Нека направим това категорично! И по този начин да дадем знак на онези, които ще дойдат, че трябва да спазват обещанията си. Европа трябва да разбере, че и тук има активни хора, загрижени за бъдещето си, както и че те изпитват нулева толерантност към тези, които са ги злепоставили пред голямото европейско семейство и са работили срещу техните интереси.

 

- Защо е важно да се гласува?

 

- От морална гледна точка вотът трябва да бъде задължителен за всеки един човек. Длъжни сме да бъдем съпричастни към съдбата си, а не само да се оплакваме от несгодите, които търпим. Участието във вота е най-демократичният начин да покажем, че ни има и че не сме със затихващи функции.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 

БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ЛОБИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ КАНДИДАТА ЗА ЕВРОДЕПУТАТ НА ГЕРБ - ДОБРИЧ - ПРЕСЛАВ БОРИСОВ

 


Сходни връзки

НЕКА ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА БЪДЕМ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ СЪДБАТА СИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди