изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 09:32 EEST
Коментари в руската преса за подписването на споразумението за „Набуко” (ОБЗОР)    
Новини Днес в Анкара ще се състои церемонията по подписване на междуправителственото споразумение за строежа на газопровода „Набуко”, по който каспийски газ ще бъде доставян в Централна Европа през Турция и Балканите, заобикаляйки територията на Русия, информира „Время новостей”. Очаква се някои страни да бъдат представени от своите държавни и правителствени ръководители.

Вече е известно, че сред тях ще бъде и грузинският президент Михаил Саакашвили. Вчера не се знаеше още дали в турската столица ще пристигнат президентите на Азербайджан и Туркменистан.
Преди седмица в интервю за руската телевизия азербайджанският президент Илхам Алиев заяви: „Ако газопроводът ‘Набуко’ бъде построен и ни предложат добри търговски условия безспорно ще се възползваме.”
Що се касае за Туркменистан, чийто газ също се разглежда в качеството на основен ресурс за „Набуко”, то до момента там не рискуват да говорят директно за своите планове за присъединяване към „Набуко”.
Провъзгласявайки многовекторността на своята политика за износ на газ за световните пазари, Ашхабад се опитваше да играе с противоречията между конкуриращите се помежду си потребители на туркменистански газ от Русия, Китай и Европа, като се стремеше да не дразни Москва с възможността за своето участие в „Набуко”. Но след като газопроводът за Китай, по който от следващата година ще бъдат изнасяни 40 млрд. куб. метра годишно, стана реалност, а така също и в резултат на скандала, възникнал в отношенията с „Газпром” след експлозията в началото на годината в туркменистанския участък на газопровода към Русия, ситуацията се промени. Туркменистанското ръководство доби увереност да се освободи от зависимостта от Москва като основен купувач на туркменистанския газ, а от друга страна изглеждаше объркано заради загубата на експортните приходи.
И тогава президентът Курбангули Бердимухамедов направи решителната крачка. На 10 юли на заседание на правителството в Ашхабад той обяви решението за присъединяване на Туркменистан към „Набуко”, заявявайки, че страната му разполага с колосални запаси от природен газ, достатъчни за запълване на газопровода.
Днес в Анкара Турция и четири страни от ЕС – България, Румъния, Унгария и Австрия - трябва да подпишат споразумение за изграждането на газопровода „Набуко”. Опитите на Москва да възпрепятства този проект за транспортиране на гориво от Каспийския регион в Европа, заобикаляйки Русия, предлагайки като алтернатива проекта за газопровод по дъното на Черно море „Южен поток”, претърпяха провал, коментира „Независимая газета”. Миналата седмица Баку и Ашхабад заявиха готовност за участие в проекта. Между другото за първи път Туркменистан направи толкова категорично заявление.
Така бе решен един принципен въпрос – този за страните доставчици на газ за тръбопровода.
Подписването на междуправителственото споразумение за реализацията на проекта, заедно със изразената от Туркменистан готовност за разглеждане на „Набуко” като един от начините за диверсификация на своите доставки, може да се оцени като крах на плановете на Москва да възпрепятства строителството на този газопровод, отбелязва авторът на статията.
Междуправителственото споразумение в Анкара трябва да подпишат представители на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, чиито енергийно компании са акционери в проекта с по 16,67%. Шестият участник е германската компания РВЕ.
Турция обяви в събота, че е оттеглила искането си да купува 15% от природния газ, който ще бъде транспортиран с газопровода „Набуко”, ден след като Туркменистан и Азербайджан сигнализираха, че могат да се включат в проекта с газови доставки, отбелязва излизащият на английски език „Москоу таймс”.
Серия от изявления подготви подходящите условията за подписването в понеделник на ред транзитни споразумения, които ще определят кога ще започне строежа на трасето, в Турция от архитектите на проекта, който се ползва с подкрепата на ЕС и САЩ.
Тръбопроводът, свързващ Турция и голям газоразпределителен център в Австрия, ще бъде построен така, че да позволява двупосочен пренос на газ, каза в събота турският енергиен министър Танер Йълдъз.
Туркменистанскикят президент Курбангули Бердимухамедов каза в петък, че страната му е готова да осигури газ за газопровода, което даде още един тласък на проекта „Набуко”, смятан за конкурент на руския газопровод „Южен поток”.
Русия, която е основен купувач на туркменистанския газ, спря вноса през април след експлозия на голям тръбопровод и според анализатори, Туркменистан губи до 1 милиард долара месечно в пропуснати ползи.
В петък Азербайджан също сигнализира готовност за възможно участие, като повиши надеждите, че с осигурени доставчици, проектът е осъществим.

Агенция \"Фокус\"

 


Сходни връзки

Коментари в руската преса за подписването на споразумението за „Набуко” (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди