изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 00:38 EEST
Премиерът: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие    
НовиниВ случай на бедствие държавата ще подпомага малките общини, които имат ограничени бюджети. Това каза в Шабла премиерът Бойко Борисов, който е на обиколка в засегнатите от земетресението от 5 август общини.

„Винаги съм бил на мнение, че държавата трябва да се намесва и да помага, когато има сънародници в нещастие", каза премиерът Бойко Борисов в Шабла, в една от най-пострадалите от земетресението къщи - тази на 85-годишната шабленка баба Монка. Борисов подчерта, че е лошо това, че българинът не е свикнал да застрахова имуществото си. Държавата ще покрие финансово пораженията от труса. „Правителството в такива случаи ще помага, особено на малките общини с ограничен бюджет", допълни премиерът.

Двете общини - Шабла и Каварна, трябва до вторник да предадат в Министерския съвет точни протоколи с размера на щетите. На 80-100 хиляди лева възлизат пораженията само в община Шабла, където над 50 процента от сградите са засегнати. Кметът на Шабла Красимир Кръстев уточни, че до момента са изготвени 24 протокола със снимков материал на пострадали семейства.

Бойко Борисов запали три олтарни свещи в храма "Св. Харалампий" в Шабла, където таванът падна, а външната стена е сериозно пропукана. Тази сутрин в кметството са получени 10 хиляди лева от Дирекцията по вероизповедания към МС за църквата, които обаче няма да бъдат достатъчни за цялостното възстановяване.

На 63 000 лева възлизат щетите в село Камен бряг, но кметът на община Каварна Цонко Цонев не иска парите от държавата. Той помоли премиера за предоставянето на противопожарна кола, от каквато от години кметството има нужда.

На 5 август земетресение с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер бе усетено в 10.49 часа в цяла Източна и Централна България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на около 10 км дълбочина в земната кора, на около 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море.

Земният трус бе усетен най-силно в Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, където сред гражданите е имало лека паника и те са напуснали сградите, в които живеят или работят.

darik.net

 


Сходни връзки

Премиерът: Държавата трябва да помага на сънародници в нещастие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди