изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 03:10 EEST
ЧЕРНОМОРСКИ САФРИД    
Лов и риболовТова е риба с характерен, познат на всички вид. Сребриста, с тъмнозеленикав синеещ се гръб. Без люспи, но с големи люспи в ясно очертаната странична линия. Голяма глава с уста с мощна челюст със ситни зъбки. На дължина най-често е до 20 см и тегло 100 грама. В редки случаи достига и по-големи размери - до 1 кг. Стадна пасажна риба. По-ситните се хранят със зоопланктон, а едрите с рибки - хамсийки и цаци.

Сафридът е любим обект за любителски морски риболов. Най-атрактивен е начинът да се търси на чепаре, като типичният сезон за това удоволствие е август - октомври. Такъмът е телескоп между 4-6 метра дължина с чувствителен, но пъргав връх. Макарата трябва да е поне от среден клас и надеждност, защото замятанията и придърпването не са едно и две. Чепаретата са с по 8-10 куки и удължена като пилкер тежест в долния край.
Дължината им е около 1,2 - 1,5 метра, майката е 0,20, а поводите са 0,10 - 0,15. Куките са от малките номера №9 - №13,  със ситни, обикновено светли перца. Лови се или от брега - най-добре от кей или издаден навътре в морето нос, или от лодка. И в двата случая техниката се усвоява за 10 минути дори от новаците. Замята се здраво навътре. С отворен бигел се изчаква потъването на чепарето и се започва придърпването му с пръта. Правят се паузи, след което придърпаното влакно се обира с макарата. Ударите на сафрида се усещат като прогресивно натежаване на линията. Ако не се обади сафрид от десетина замятания - променяме сектора или изчакваме малко. Когато удари обаче, се действа стегнато и бързо, защото ятото може да ни отмине. В добър ден 4-5 кила могат да се извадят и само за два часа въртене. НА ЛЕКО СЪС СТРЪВ също се лови сафрид. Отново се действа с телескоп, но основното влакно може да е малко по-здраво, защото на стръвта ни може да се обади и друга, по-едра риба. Плувката най-често е дълго голямо перо, което отлично носи линията, а и се вижда добре дори при вълни. Куките са от №9 до №14. Стръвта е парченце от морски червей, скарида или торен червей. На месо от риба и мида уловът е по-слаб.
Сафридът повлича добре, засичането обаче трябва да е деликатно, защото устата му е крехка. Пресният сафрид е смятан за истински морски дар дори от професионалните рибари. Те не го пържат, а го пекат в тава на фурна. Памидовото червено вино е таман за тая работа. hunter.bg/НДТ
 


Сходни връзки

ЧЕРНОМОРСКИ САФРИД | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧЕРНОМОРСКИ САФРИД
Автор: Anonymous да 2009-11-03 @ 14:21 EET
Тая година уловихме на "Агалина", но на мен ми мирише на лошо!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди