изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 09:56 EEST
НЕЗРЯЩА ЦИГУЛАРКА СПЕЧЕЛИ ГРАН ПРИ НА "НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ"    
КултураНезрящата 26-годишна Екатерина Беспалова от Държавната консерватория в Ростов на Дон спечели Гран при на четиринадесетия международен младежки музикален фестивал \\"Надежди, таланти, майстори\\" в Добрич.


Открихме едно явление, става дума за уникалност, изящество, вътрешно излъчване при изпълнението, каза за цигуларката председателят на международното жури проф. Виктор Чучков.
В рамките на пресконференция на журито, провела се в петък, проф. Чучков посочи, че икономическата криза се е отразила на броя на участниците, но не и на качеството на фестивала. Има подем в изпълненията от азиатските държави, каза председателят на оценяващите. Той открои забележителна пианистка от Хонконг, явление според него е представянето на Николай Коналов от Тюмен на ударни инструменти. Висока оценка даде проф. Чучков на изпълнител на домра от Магадан. \\"Магадан ни е известен само от шоуто на слави Трифонов, приятел ми е ще му дам запис да види един музикален талант, който може да е пример за немагаданските изпълнители\\", каза той. Според председателя на журито, много силно е било българското участие, \\"радостно е, че видях млади таланти от цяла България\\". По думите му, силно е било участието на изпълнители от Русе, Варна, Бургас, Плевен, София. Върхово е било нивото на пианистите, особено от трета възрастова група, както и на певците. Доказателство за високото ниво на фестивала е, че номинираните за Гран при - общо 9 изпълнители, каза още проф. Чучков.
Редица престижни награди обявиха и членове на международното жури. Равносилно като стойност на Гран при, но за млад перспективен изпълнител, е отличието за Николай Коналов от Тюмен от проф. Марина Хорак от Словения. Тамара Падубная /Холандия/ САЩ/ пък връчи награда-сертификат от 2 000 долара за обучение в лятна академия „Терра магика – 2010” в Хърватия на Александър Костадинов - НУИ „Добри Христов”, Варна, и награда-сертификат от 2000 долара като стипендия за обучение в „Лонг-Айлънд консерватори” в Ню Йорк, САЩ, на Евгени Нинов от НУИ „Проф. В. Стоянов” в Русе.
На други фестивали има много голяма стена между участниците и журито, тук не е така, те участват и в наши майсторски класове, посочи Мария Хорак. По думите на Драгомир Ненов, не малка част от изпълнителите след това ходят да се обучават при тях, т. е. \\"Надежди, таланти, майстори\\" се проектира в други прояви на децата и младежите. Членовете на международното жури изказаха своята сърдечна благодарност на организаторите на форума.
Снощи в зала \\"Добрич\\" бе официалното закриване на младежкия музикален фестивал. Състоя се награждаване на победителите и концерт на лауреатите. НДТ


 


Сходни връзки

НЕЗРЯЩА ЦИГУЛАРКА СПЕЧЕЛИ ГРАН ПРИ НА "НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди