изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 19:05 EEST
Вдигат акциза само на цигарите    
НовиниПремиерът на България Бойко Борисов обяви, че от следващата година няма да бъде вдиган акциза на твърдия алкохол и горивата, а само този на цигарите.

Първоначално бе обявено, че от следващата година алкохола ще поскъпне с 15%, но впоследствие това предложение е отпаднало. Осигурителната тежест ще бъде намалена с около 2 на сто. В същото време след днешното заседание на Министерски съвет, продължило над 3 часа, стана ясно и, че няма да се увеличава и акцизът върху горивата.

След срещата премиерът Бойко Борисов и ресорните министри представиха състоянието на отделните министерства. Министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че че 10 милиарда лева по-малко ще са в бюджета, а приходите на държавната хазна ще бъдат с 6,5 млрд. лева по-малко, отколкото е било заложеното в бюджета за 2009 година.

Бе обявено още, че и във всички министерства още в средата на годината е имало дефицити, което в края на настоящата година ще доведе до икономически спад от 6,3%, който обаче е над заложения от 4,7%, което прави общо срив от 11%.

\"Въпреки че в социалното министерство се очаква дефицит близо 400 млн. лева заради харчове от предходното управление, пенсиите няма да се пипат\", подчерта премиерът. За пенсии в бюджета за следващата година са заделени 7.4 милиарда лева.

Парите за образование също няма да бъдат намалявани в Бюджет 2010, като така субсидиите за училища и университети ще останат същите. Няма да се намалят и парите за БАН.

\"Заради рестриктивния бюджет обаче ще се наложат тежки реформи в земеделието\", призна министър Мирослав Найденов. В МВР пък няма да се съкращават служители, но ще отпаднат незаетите щатове.

Голяма част от министерствата не могат да се разплатят с редица оставени договори. \"Най-голям е дефицитът в железниците, където липсват 489 млн. лева. По 350 млн. лева ще бъдат дефицитите в министерството на отбраната и в регионалното министерство\", заяви Дянков.

Бойко Борисов и предупреди, че бюджетът следващата година е много тежък. \"И после ще се чудя какво да правя с договора на Станишев за курветите, допълни видимо ядосан премиерът Борисов, като добави: От тези, които ме критикуват искам само едно - да не говорят и да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е - мълчете!\"

\"И докато Доган и царя мълчат, Станишев продължава да се обажда, вместо да се скрие от срам\", обобщи Бойко Борисов финансовото състояние на министерствата. Той поиска бившите министри още идния петък по време на парламентарния контрол да се изправят срещу наследниците си в парламента и да обяснят дефицитите в сметките на отделните ведомства. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Вдигат акциза само на цигарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди