изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 02:07 EEST
Стряскащо послание за климата от миналото    
ЕкологияЧовешката дейност връща концентрацията на въглероден двуокис от преди 20 млн. години, когато не е имало лед в Антарктида. Данни за нивата на въглеродния двуокис преди 20 млн. години показват, че сегашните политически цели за ограничаване на глобалното затопляне може да са "игра с огъня".



В изследваните океански седименти учените установиха, че смятаните сега за допустими нива на парниковите газове в миналото съответстват на морско ниво, което е с 25 до 40 м по-високо от настоящето.

Климатът през предишните 800 хил. години е сравнително добре изучен с дълбочинни сондажи на антарктическите ледове, където са останали серия от химически следи за състава на атмосферата. По-далечните изследвания обаче досега бяха проблематични.

Новото изследване на учени, ръководени от Арадна Трипати от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, успя да достигне до миоцена, започнал преди малко повече от 20 млн. години.

В началото на периода концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е била около 400 части на милион. Тя е започнала да намалява преди 14 млн. години. Тази тенденция довела до образуването на антарктическата ледена шапка и до постоянния морски лед в Арктика. През следващите хилядолетия концентрацията на въглероден двуокис е била много по-ниска, а през последните милиони години е варирала от 180 до 280 части на милион.

Сега човешката дейност отново я връща към 400 части на милион, които вероятно ще бъдат достигнати до 10 години. В миналото при такива нива на въглеродния двуокис не е имало ледена покривка в Антарктика, а морските нива са били с 25 м до 40 м по-високи. Оставането на парниковите газове на сегашните им стойности е достатъчно за големи промени в ледената покривка.

Повишените стойности на въглероден двуокис и по-високите морски нива са били при температури, надвишаващи сегашните с около 3 до 6 градуса.

Учените са извлекли информацията по съотношението на елементите бор и калций в черупките на миниатюрни морски организми, наречени фораминифери, в седименти, извлечени от Тихия океан. То показва каква е била твърдостта на морската вода, когато те са живели, а тя позволява да бъде изчислено
съдържанието на въглеродния двуокис в атмосферата.

http://btv.bg

 


Сходни връзки

Стряскащо послание за климата от миналото | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Стряскащо послание за климата от миналото
Автор: Anonymous да 2009-10-12 @ 21:36 EEST

Има само предположения, че цивилизацията предизвиква "глобално затопляне". Има природни цикли, които не зависят от хората и средната температура на Земята се е изменяла през хилядолетията, ту нагоре, ту надолу.

Тъй като е прието, че сега сме в "миниледников" период, който би трябвало да е няколко хилядолетия, науката приема, че наблюдаваното през последните 100-200 години, увеличение на средногодишните температури е свързано с човешката промишлена и стопанска дейност. Но точен закон за цикличност не е дефиниран. Следователно, нищо точно не се знае.

По времето на динозаврите например, средногодишната температура е била много по-висока от днешната. Но останки от промишлена дейност по това време не са открити. Тъй че, затегнете коланите! Но без паника! :))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди