изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:49 EEST
Музикаутор погна родните лейбъли    
НовиниСдружение за управление на авторските права Музикаутор погна родните лейбъли. Организацията разпространи изявление в което твърди, че най-големите разпространители на родния пазар са задлъжнели с над 300 000 лева към сдружението.

\"Пет от най-големите музикални фирми в България дължат над 300 хиляди лева за авторски права на Музикаутор. “Вирджиния рекърдс” и „Анимато мюзик” оглавявани от Станислава Армутлиева дължат около 150 хиляди лева. „Виталити мюзик” с управител Борислав Иванчев дължи над 7 хиляди лева, „Ка мюзик” оглавявано от Благой Маринов – близо 45 хиляди лева, а „Орфей мюзик”, управлявана от Кирил Величков – над 80 хиляди лева. На 9 ноември 2009 г. Музикаутор изпрати нотариални покани до петте фирми за събиране на дължимите суми.

„В рамките на преговорите с всяка една от фирмите от Музикаутор взехме предвид сложната ситуация на музикалния пазар по света и у нас. Разбираме притесненията на колегите от компаниите, които нямат възможност да продават тиражи с музикална продукция. Предприехме редица стъпки и им предложихме максимални облекчения, включително и финансови отстъпки, като се надяваме по този начин да стимулираме музикалната индустрия у нас,” каза Ценко Минкин, Председател на Управителния съвет на Музикаутор.

Сумите, които музикалните фирми са натрупали от 2002 година насам, са за „механични права” – авторски права за издаване на музика върху звуконосители. Всяка една от петте фирми дължи авторски права за тиражиране на музикални произведения (CD, DVD и касети), които са продавали на територията на България. Продукцията включва редица световноизвестни заглавия. Според Закона за авторското право и сродните му права издателят и/ или разпространителят на звукозаписи дължи отчисления за авторски права на композитора, автора на текст и автора на аранжимента за всяка отделна песен. Дължимите суми се изчисляват на базата на тарифите на Музикаутор и се равняват на 10% от производствената цена на всеки продукт.

Петте музикални фирми членуват в Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която вече няколко години води преговори с Музикаутор за подписване на споразумение, което да определи и гарантира механизмите за заплащане на авторските права при лицензирането на бъдеща музикална продукция. Фирмите длъжници сочат като причина за неизплащането на дължимите суми липсата на такова споразумение.

„Недопустимо е толкова големи фирми, някои от които продуцират и българска музика, да имат задължения към Музикаутор, който в крайна сметка защитава интересите на всички автори. Затова и ние сме принудени да изпратим нотариални покани до длъжниците, за да можем максимално да защитим нашите членове,” каза Ценко Минкин, „Разбира се пред нас е и последната възможност, а именно да защитаваме интересите на нашите членове по съдебен път, но се надяваме, че няма да се наложи да прибягваме до крайни мерки. Изясняването на последните детайли при преговорите за сключване на споразумение с БАМП за бъдещи продукции не трябва да е пречка за изплащането на съществуващите задължения, тъй като тази организация също е правозащитна и няма пряко отношение към дължимите суми. Всяка една от фирмите носи индивидуална отговорност за задълженията си”, добави г-н Минкин.
\"

Очакваме отговора на родните лейбъли по обвиненията.

http://www.mp3.bg

 


Сходни връзки

Музикаутор погна родните лейбъли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.44 секунди