изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 12:33 EEST
ПОРЕДЕН ТРУС ЛЮЛЯ ШАБЛА И КАВАРНА    
ОбществоТрето поред в рамките на 20-ина дни земетресение бе усетено на територията на Добричка област.


По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН, трусът с магнитуд 3 степан по Рихтер е регистриран в 19.11 часа в неделя вечерта с епицентър на около 450 км в посока Изток-Североизток от София. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е на дълбочина 20 км и е на 67 км източно от Варна и 17 км югоизточно от Шабла. Трусът е усетен в района на  Шабла и каварненското село Камен бряг. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.
Кметът на Камен бряг Добринка Ялнъзова съобщи, че хората отново са се изплашили, макар че трусът не е бил със сериозна сила. "Когато снощи пристигнах в селото, хората вече масово си бяха в домовете, но всеки бе стегнал до вратата на дома си багаж от първа необходимост и топли връхни дрехи. Хората свикнаха с мисълта, че стават земетресенията, но това, което ги притеснява,  е честота им. Това е четвърти трус от 5 август насам и втори само за една седмица" - каза още Ялнъзова. Кметът на Каварна Цонко Цонев, който сам сподели, че живее на 8-ия етаж в жилищен блок в Каварна, заяви, че в морската рок-столица трусът не е усетен.
Трусът в неделната вечер е извадил на улицата и жители на Шабла. Това сподели кметът на най-северната морска община Красимир Кръстев. "Масово хората в квартала, в който живея, излязоха на улицата, макар земетресението да не бе силно. У  жителите на града има нарастващо притеснение от честотата на трусовете" - каза още Кръстев. За щастие, този път земетръсът не е нанесъл никъде никакви поражения, каза още кметът и допълни, че не е имало хора, които да са потърсили вследствие на труса центъра за спешна помощ. Кръстев добави още, че нарочна комисия от специалисти на общината ще извърши оглед на пострадалите от силното земетресение на 5 август сгради - за допълнителни проблеми по тях, след люлеенето в неделната вечер. Отново градоначалникът алармира, че все още не са пристигнали обещаните пари от правителството и той сериозно се притеснява за сградата на читалището в града.
Земетресения имаше в Шабленско и Каварненско и в предните два понеделника. На 23 ноември трусът бе с магнитуд 3-та степен по Рихтер. Тогава той не бе усетен поради късния час - 2.13 часа. Земетресението миналия понеделник обаче паникьоса хората в Каварненско и Шабленско. То бе с магнитуд 3.7 по скалата на Рихтер и бе регистрирано в 7.48 часа на около 10 километра източно от Камен бряг, в акваторията на Черно море.
Земетресението в неделя бе четвъртото, което разлюля Добричка област през тази година. Трус със сила 5-а степен по Рихтер бе регистриран в 10.49 часа на 5 август. Епицентърът бе на около 10 км дълбочина в земната кора, на близо 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море. Най-силно земният трус бе усетен в черноморските общини на Североизточна България - Каварна, Шабла и Балчик, като най-големи бяха щетите в Шабленско и Каварненско. НДТ
 


Сходни връзки

ПОРЕДЕН ТРУС ЛЮЛЯ ШАБЛА И КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди