изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 05:50 EEST
Петима български моряци са били на борда на танкер, отвлечен от сомалийски пирати    
Заложници

Найроби. На борда на отвлечения от сомалийски пирати кораб, плаващ под британски флаг, „Джеймс Парк” има граждани на Русия. Това съобщи за агенция ИТАР-ТАСС Ендрю Мвангура от Източноафриканската програма за подпомагане на корабоплаването, базирана в Кения.
„Екипажът на танкера, натоварен с химически вещества е смесен и се състои от 26 души. Това са граждани на Русия, Украйна, Грузия, България, Румъния, Филипините, Индия и Турция”, заяви той.



Петима български моряци са били на борда на танкер, отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив. За корените на проблема, операция "Аталанта" и действията на международната общност срещу пиратството край бреговете на Сомалия, Агенция "Фокус" предлага кратка историческа справка. На 10 ноември 2008 г. е одобрена първата в историята на ЕС военноморска операция, насочена срещу пиратите в Аденския залив и бреговете на Сомалия. Срокът на „Аталанта” трябва да изтече през декември 2009, но е удължен с още една година.

През 2008 г над 80 чуждестранни кораба са атакувани в Аденския залив и Арабско море, което е с два пъти повече в сравнение с предходната година. Около двеста души са отвлечени. Отвлечени са корабчета за разходка по море, както и огромни петролни танкери.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в доклад, предназначен за Съвета за сигурност обявява, че сомалийските пирати са събрали повече от 30 млн. долара от откупи през 2008 г.
Последиците от пиратството са и хуманитарни, тъй като морските разбойници са директна заплаха за корабите на Световната програма на ООН по прехраната, доставящи хуманитарна помощ на Сомалия.
На 10 ноември 2008 г. е одобрена първата в историята на ЕС военноморска операция, насочена срещу пиратите в Аденския залив и бреговете на Сомалия. Началото на операция „Аталанта” е поставено на 8 декември край бреговете на Африканския рог.
В операцията участват 5 – 6 бойни кораба.
Те имат три задачи: да ескортират товарните кораби, да продължат да ескортират корабите на Световната програма на ООН по прехраната и да провеждат операции по контролиране на района с подкрепата на самолети. Всъщност първата военноморска операция на Европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО) е голямо постижение за френското председателство на ЕС в областта на отбраната.
С този механизъм ЕС се надява да стабилизира ситуацията във водите на Аденския залив.
От френското външно министерство съобщават, че целта на операцията е да се осигури ескорт на уязвимите плавателни съдове.
На 17 ноември 2009 г. почти година след началото на операцията на ЕС срещу сомалийските пирати Брюксел твърди, че е постигнал сериозен успех. Командирът на операцията - британският вицеадмирал Питър Хъдсън, казва пред евродепутати в белгийската столица, че нито един кораб, ескортиран от европейски военни сили, не е бил успешно атакуван.
Според вицеадмирал Хъдсън за близо година европейските сили са разрушили и потопили няколко пиратски плавателни съдове, задържали са 36 от тях, осуетили са 14 нападения.
Според него най-успешните партньори на ЕС в действията срещу сомалийските пирати са Китай и НАТО. Срокът на „Аталанта” трябва да изтече през декември 2009, но е удължен с още една година.

***
На 24 април 2009 г. след приключването на донорската конференция в Брюксел на Сомалия са дарени 213 млн. долара. Стабилизирането на страната е цел номер едно, за да може тя да бъде приета обратно от международната общност и да се спре пиратството край бреговете й, подчертават участниците в конференцията. „Ако се занимаваме само със симптомите, а не с корените на болестта, пиратството в сомалийските териториални води няма да изчезне”, обобщава председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Отвлечени
На 11 ноември 2009 г. в Индийския океан са отвлечени два кораба от сомалийски пирати.

На 08.04.2009 г. Датски кораб, плаващ под американски флаг е заловен от пирати край бреговете на Сомалия. Екипажът на кораба "Мерск Алабама" си е върнал контрола върху плавателния съд.

На 12.04.2009 г. Американският капитан, отвлечен от сомалийски пирати е освободен невредим след престрелка, при която загиват трима от четиримата му похитители, а четвъртият пират е заловен.

На 02.05.2009 г. Сомалийски пирати съобщават, че са отвлекли украински плавателен съд, чийто товар принадлежи на ООН.

На 02.05.2009 г. Британски кораб, превозващ 35 тона соя, е бил отвлечен от сомалийски пирати във водите на Аденския залив. По първоначална информация 25-те души екипаж, всички украински граждани, са невредими.
 


Сходни връзки

Петима български моряци са били на борда на танкер, отвлечен от сомалийски пирати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди