изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 08:30 EEST
Турски печат: Не искаме да се разваля турско-българското приятелство, каза Ахмет Давутоглу    
По светаАнкара/София. Изявлението, направено от представители на България за искане на обезщетение в размер на 20 милиарда долара за имуществото на тракийските бежанци от Турция през 1913 година, както и вътрешнополитически събития като приема, даден от президента Абдуллах Гюл за представителите на трите власти и изказването на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група са водещите теми в турските вестници днес. Всички вестници обръщат внимание на казаното от турския външен министър Ахмет Давутоглу в тази връзка и на интервюто на министър Божидар Димитров пред Ройтерс.

Вестник „Хюриет” пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е реагирал срещу изявлението на министър Божидар Димитров, че ще възпрепятстват членството на Турция в ЕС, ако не бъдат изплатени 10 милиарда долара компенсации на българите, принудени насила да напуснат Турция. На пресконференция след срещата с бразилския външен министър Челсо Аморим Давутоглу e изтъкнал, че искат да поддържат близки отношения с всичките си съседи и отношенията между България и Турция след края на Студената война могат да се посочат като модел за това. Той е посочил, че турско-българското приятелство е от полза и за двете страни и е добавил, че очакват визитата на новия българския премиер в близко време. В същото време той е обърнал внимание на факта, че в историята принудителните миграции не са били еднопосочни. За периода, за който се говори, близо 2 милиона турци са напуснали принудително България и отварянето на тези исторически въпроси за разискване трябва да става във всички техни аспекти и да се поставя на рационална основа. Давутоглу е посочил, че няма официално постъпило искане в тази насока и не счита за полезно да се правят изявления за медиите преждевременно.
В публикация, озаглавена „Искането на обезщетение от страна на България се превръща в криза”, вестник „Сабах” пише, че външният министър Давутоглу е предупредил България, която иска компенсации от 10 милиарда долара за напусналите Турция в 1913 година българи, че принудителните миграции не са едностранни. Твърди се, че българският премиер Бойко Борисов при планираното посещение през този или другия месец в Турция ще отправи искане за компенсации, отбелязва изданието.
Вестник „Йени шафак” също помества изявлението на турския външен министър, който призовава да не се разваля приятелството между двете страни. Вестникът пита какво ще стане с имуществото на принудително емигриралите от България турци в тази ситуация.
Вестник „Заман” също обръща внимание на темата и отбелязва, че в изявление шефът на правителствения пресцентър в България Веселин Нинов е посочил, че при предстоящото си посещение в Анкара премиерът Бойко борисов ще постави този въпрос на дневен ред.
Вестник „Радикал” пише, че България се готви да отправи официално искане към Турция за обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на българските бежанци от Турция от 1913 година, като обръща внимание на изявлението на българския министър Божидар Димитров, че това е условие за членство в ЕС. Божидар Димитров посочва, че очакват от Турция да изпълни ангажиментите си по Анкарското споразумение от 1925 година, което урежда имотните въпроси на бежанците от двете страни.

Агенция \"Фокус\"

 


Сходни връзки

Турски печат: Не искаме да се разваля турско-българското приятелство, каза Ахмет Давутоглу | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди