изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-12 @ 20:41 EEST
БАБА ВЕЛИЧКА ЧУКНА 100 ГОДИНИ    
ОбществоДеца и внуци я зарадваха с голяма торта, а според нея тайната на дълголетието е в добрите грижи от всички към нея

Изключително топло, сърдечно и лъчезарно посрещаше вчера гости столетницата баба Величка Христова. Със здраво ръкостискане и "Добре дошли, благодаря, че ме уважихте", рожденичката заявява с усмивка: "Не ги усетих кога станаха толкова. А тоя празник, а другия, и така - цял век". Макар и с толкова много години зад гърба си баба Величка се обслужва сама и добавя, че все още чете и вестници, само че вече по-едрите надписи, тъй като зрението й отслабнало. "Не съм боледувала през живота си. На лекар не съм ходила, само по някой аспиринче пия отвреме навреме" - казва още столетницата. Тя споделя, че за нея тайната на дълголетието е в доброто гледане. "Всички ме гледат добре. И всички много ми се радват - дъщерите, внуците и правнуците" - казва още възрастната жена. Тя живее в дома на по-малката си дъщеря Вяра, заедно с нея и зетя Иван. Тук в разговора ни се намесва Вяра, която заявява, че доскоро, докато тя излезе на пенсия, всъщност баба Величка е въртяла къщата и ги е гледала и нея и съпругът й. А по-голямата й сестра Мария допълва, че баба Величка е любима на всички в голямото пръснало се семейство и се е грижила както за тримата внуци, така и за петимата правнуци, когато са идвали на гости.

Баба Величка е родена преди един век в Паскалево. Били 10 деца, но живи останали четири - тя, двете й сестри и един брат, но тя е единствената жива от тях. Идва още като дете в Добрич, където учи и завършва прогимназия. После за постоянно се настанява в града заедно със съпруга си, който е покойник отпреди 15-ина години. Столетницата още пази спомени от отминалия век. Семейството преживява идването на цар Борис в Добруджа при освобождението й от румънско през 1940 година. Съпругът Петко тогава бил общински съветник. Извикали го да отиде в съвета, защото царят щял да идва. От вълнение и бързина, Петко Киров заключил в дюкяна всички си работници. Едва когато преминала еуфорията от височайшата визита, си спомнил каква беля направил.


Днес денят й минава пред телевизора. Гледа всичко, не изтърва сериалите, но пък не пропуска и други предавания и новини. С усмивка баба Величка споделя, че харесва Бойко Борисов, а преди това е харесвала и Сергей Станишев.
Вчера двете й дъщери и подариха голяма торта, като такава в дар и поднесоха и внуците й. Празника на юбилярката почете и зам.-кметът Камелия Койчева, която поднесе от името на кмета Детелина Николова поздравителен адрес по повод рождения й ден и й дари добруджанска пита и топъл вълнен шал.
аради вчерашния празник двете й дъщери подредиха тежка маса, с две торти - едната от тях, другата от внуците. През цялото време столетницата ги надзиравала внимателно и все им повтаряла да не се охарчват. Кметицата на Добрич Детелина Николова също почете празника на баба Величка  и й подари вълнен шал. На стотния си рожден ден баба Величка вдигна наздравица с малко ракийка, но заяви: "Досега никога не съм прекалявала с нищо. Само по малко винце на празниците, колкото да се чукнем". Изпраща гостите си с усмивка, благодарност, че са я уважили и пожелава на всички хора всичко най-добро.
 


Сходни връзки

БАБА ВЕЛИЧКА ЧУКНА 100 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди