изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 11:36 EEST
Етиен дьо Понсен: Във Франция осъдени не изчезват    
Новини
Ако нямате работещо правосъдие, нямате демокрация, каза френският посланик Етиен дьо Понсен по Дарик радио, предаде БГНЕС. Трябва да се промени наказателно-процесуалния ви кодекс и това, че процесите се точат с години, каза Понсен.


По думите му трябва да се намери равновесие между защитата и обвинението. Досега везната беше наклонена по отношение на защитата и беше много трудно някой да бъде осъден, ако има добър адвокат, каза Понсен. Но когато има престъпление, трябва да се осъждат престъпниците и да се пращат в затвора.

Във Франция може да се случи да се разболее адвоката, но процесът се отлага само един път, поясни френският посланик. След това процесът продължава с или без адвокат. Ако се наложи идва нов адвокат, дава му се месец да се запознае с материалите и делото продължава, каза Понсен.

Според него полицаи трябва да могат да бъдат изслушвани в съда. Нормално е този, който е водил разследването да обясни защо е достигнал до определен извод и това се прави във Франция и в европейските страни. По делото Борилски много ми се искаше да дойдат френските полицаи да разкажат какво се е случило. И дори адвокатът да не е съгласен, да го каже и в сблъсъка да излезе истината, каза Понсен. По думите му устната дискусия е много важна и тя не може да бъде заменена от протокола при задържането.

Етиен дьо Понсен потвърди, че ще има още един процес в Париж за убийството на Борилски. Според него такова нещо, като изчезването на двамата осъдени по делото, във Франция не може да се случи. Той е удовлетворен , че най-сетне след десет години има присъда и че френската полиция, която е най-добрата в света е провела трудно разследване, за да докаже вината на двамата. По думите на Понсен неправилни са обвиненията, че френската страна се занимава с вътрешното право на България, защото случаят „Борилски“ е българо-френски. Самият Саркози, още като министър на вътрешните работи, е говорил за каза този случай, после бившият министър на правосъдието Рашида Дати също е говорила за него при идването си в България.

Според Понсен не е допустимо да има блокада между европейските страни, каквато в случая има от страна на Гърция. Френският посланик коментира още, че в България има голяма свобода да се отиде и протестира пред парламента или президентството, което във Франция не може да се случи. По думите му ако един протестиращ застане с палатка пред Елисейския дворец, за 10 минути ще бъде отведен. Бурката не е добра дошла във Франция, защото символизира подчинението на жената, каза посланик Понсен, въпреки че по този въпрос още има дискусия в неговата страна.

Подсъдимите за убийството на Борилски, Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха общо 36 години затвор за деянието. Съдът измени техните мерки за неотклонение и разпореди ареста им. Двамата обаче не се явиха на съдебното заседание с оправданието, че са имали проблеми по пътя към Велико Търново и все още са в неизвестност.
 


Сходни връзки

Етиен дьо Понсен: Във Франция осъдени не изчезват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди