изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:14 EET
БЪДЕТЕ ВЛЮБЕНИ И РАЗУМНИ!    
Интервюта В навечерието на 14 февруари - разговор за младите хора и разумния секс, за така нареченото спешно хапче, за ролята на родителите и семейството в половото възпитание.
Пред НДТ - Севдалина Колева от РИОКОЗ

Севдалина Колева е младши експерт в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Добрич. От осем години е краткосрочен консултант към Министерството на здравеопазването по програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции". Севдалина Колева и колегата й Васил Кожухаров изнасят обучения, лекции и кампании на територията на цяла Добричка област пред млади хора на възраст от 15 до 24 години.

* Отмина времето на подражанието по отношение на ранния полов живот
* Днешните млади хора са амбициозни, информирани, търсещи и иновативни
* Необходимо е да се въведе час по Здравно образование

- Съпричастни ли са младите хора към темите за СПИН и сексуално предаваните инфекции? Проявяват ли интерес?
- Съпричастни са и дори интересът е много голям, което се обяснява с възрастта им, естествено. Тийнейджърите се вълнуват от приятелството, секса, любовта... Тук бих искала да отбележа също, че ние работим по системата "Връстници обучават връстници", която дава много добри резултати. Провеждаме кампании и обучения, както и така наречената "работа на терен". Опитваме се да стигнем до млади хора с рисково поведение - такива, които често отсъстват от училище, пушат марихуана, често сменят сексуалните си партньори и т.н. Съветваме ги, например, винаги да използват презерватив и дори презентираме как се употребява.
- Кои теми в най-голяма степен вълнуват тийнейджърите?
- Особено им е интересна темата за контрацепцията. Често ме питат за абортите. В Добричка област през миналата година са направени 1452 аборта, като при 150 от тях става дума за млади момичета на възраст до 18 години.
Оказва се, че тийнейджърите осъзнават риска, но пренебрегват факта, че дори и при само един полов контакт трябва да се използва презерватив. Младите хора искат сто процента гаранция, но трябва да знаят, че такава няма. Или по-скоро такава дава само неправенето на секс. Дори при презервативите сигурността е в рамките на около 97 процента. Категорично подчертавам пред тях и това, че спиралите и противозачатъчните предпазват само от нежелана бременност, но не и от полово предавани инфекции.
- Питат ли Ви за т.нар. хапчета за спешна контрацепция?
- Да, и се оказва, че всъщност са доста добре информирани за Escapelle - от рекламите, естествено. Но не са наясно, че спешното хапче, според указанията на Световната здравна организация, трябва да се използва максимум веднъж годишно.
- Според Вашите наблюдения, кога днешните тийнейджъри започват да водят полов живот?
- Много рано - около 15-16-годишна възраст. И това си личи от директните въпроси, които ми задават. Аз от своя страна им казвам, че ако не са срещнали подходящия човек, биха могли да отложат малко сексуалния контакт.
- Смятате ли, че има мода сред тийнейджърите в това отношение?
- Вече не в такава степен. Отмина времето на подражанието по отношение на ранния полов живот. И това е много добре, според мен. Вече не се заклеймяват тези, които не са правили секс, подражавайки на всички останали. Сега дори младите хора не се притесняват пред своите съученици да кажат, че не са правили секс.
- Ако говорим за полово предавани инфекции, то кои са основните симптоми, при които би следвало веднага да посети специалист?
- Тревожни симптоми са зачервявания по половите органи, обриви, секрет, които не е типичен за тялото, миризми, ранички, подути и увеличени лимфни възли. В тези случаи непременно трябва да се отиде при лекар - гинеколог, уролог, специалист по кожно-венерически болести, които да установи какъв е проблемът и да назначи съответното лечение.
- Как виждате Вие ролята на родителите? Достатъчно адекватно ли е тяхното отношение, разговарят ли с децата си по тези въпроси?
- Радостно е, че все повече се увеличава броят на родителите, които разговарят с децата си по тези теми - секс, предпазване от нежелана бременност и болести и т.н. Но още има какво да се желае в тази насока. Все още съществува съпротива, дължаща се на разликата в поколенията, на възпитанието и т.н.
- Какви са днешните млади хора във Вашите очи?
- Амбициозни, информирани, търсещи, иновативни. И талантливи. В моята група има деца, които не са отличници, но са любопитни, отворени, талантливи.. Те са неформални лидери. Някои от тях дори са с противообществени прояви. Но много важно е да се работи с тези деца.
- Това ли е бунтът на младите хора?
- Да, те търсят внимание - то е, което им липсва. Липсва им също поле за изява, както и разбиране отстрана на възрастните.
- Споменахте, че работите с конкретни рискови групи. Как стои въпросът с ромите?
- Там ситуацията е по-специфична. С ромите работят техни медиатори, които са близо до етноса им. При ромите има бариера, трудно допускат външни хора до себе си. Ние сме правили обучения, например, в училищата "Панайот Волов" и "Йордан Йовков", в които учениците са преобладаващо от ромския етнос. А миналата година с колегата Васил Кожухаров бяхме в тервелските села Орляк и Зърнево. Шашнахме се тези деца в каква степен бяха подготвени и какви познания имаха относно мъжката и женската полова система. Тук обаче огромна бе ролята на тяхната учителка.
- На каква възраст трябва да започне половото възпитание?
- Аз работя дори с деца от предучилищните групи и в първи клас. Разбира се, материята се поднася по достъпен за тях начин. Прожектирам им филм, одобрен от Министерството на здравеопазването, за това как се правят бебетата. Обяснявам за разликата между момчетата и момичетата. Казвам, че бебетата стават, защото мама и татко се обичат.
Но все още, за съжаление, липсват часове за такова преподаване. Необходимо е да се въведе Час по здравно образование.
- С учениците, пред които изнасяте лекции, говорите също за наркотиците и алкохола, които са фактори за рисково сексуално поведение. Какво споделят тийнейджърите?
- Оказва се, че те са много добре информирани относно наркотиците - видове, начин на приемане, достъп и цени. Много от тях са опитвали марихуана. Но тийнейджърите пренебрегват факта, че пристрастяването става много бързо. Мислят си, че от един път не се стига до пристрастяване.
А алкохола... него въобще не го смятат за проблем. За съжаление, има ученици, които започват да пият големи количества още от 7-8 клас, включително концентрат. И това въобще не ги притеснява. Бирата пък дори не я смятат за алкохол, да не говорим за това, че я смесват с ракия или водка, за да стане ефектът по-ударен и бърз. Всичко това е много тревожно.
- Какво ще пожелаете на младите хора по повод Деня на влюбените?
- Да бъдат влюбени! Но да са информирани и разумни, да преценяват рисковете и задължително да използват презерватив.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

БЪДЕТЕ ВЛЮБЕНИ И РАЗУМНИ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.55 секунди