изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:19 EEST
"Войната е опиат" с най-много оскари    
По света Драмата "Войната е опиат" (The Hurt Locker) триумфира на "Оскарите", като победи  девет други заглавия - от високобюджетния "Аватар" до първоначалния фаворит "Високо в небето". Катрин Бигълоу спечели очаквано и в режисьорската категория, като се наложи над бившия си съпруг Джеймс Камерън и стана първата жена, отличена с този приз.

Нейният филм "Войната е опиат" и неговият "Аватар" имаха равен брой номинации. В крайна сметка "Аватар" бе отличен за операторска работа, визуални ефекти и сценография, а "Войната е опиат" победи в категориите за монтаж, звуков монтаж и смесване на звука.

"Войната е опиат" донесе и статуетка за оригинален сценарий на бившия журналист Марк Бол, който е бил прикрепен към екип сапьори в американската армия. 

"Бях репортер, върнал се от Ирак, когато ми хрумна идеята да разкажа за тези мъже на фронтовата линия на една непопулярна война. Помислих си, че става за филм. Резултатът далеч надмина очакванията ми", каза Бол при получаването на наградата си, като добави:

"Бих искал да благодаря и да посветя това на войниците, 115-те хиляди, които все още са в Ирак, 120 хил. в Афганистан и над 30 хил. ранени и 4000, които няма да се върнат у дома."

За най-добра актриса бе обявена Сандра Бълок с изпълнението си във футболната драма The Blind Side. Само преди ден тя бе удостоена и с антинаградата "Златна малина" за друг свой филм - All About Steve (Всичко за Стив).

Нейна конкурентка бе ветеранката Мерил Стрийп с превъплъщението си в тв готвачката Джулия Чайлд ("Джули и Джулия"), което я остави на върха като най-номинирания актьор в историята на "Оскарите".

След четири номинации в 38-годишната си кариера звездата от "Големият Лебовски" Джеф Бриджис спечели статуетката за главна мъжка роля с ролята на алкохолизиран кънтри певец в Crazy Heart (Лудо сърце).

Актьорът почти отказал участие в лентата, но преосмислил решението си, когато към екипа се присъединил Ти-Боун Бърнет, който също спечели "Оскар" - за оригинална песен, The Weary Kind, съвместно с изпълнителя Райън Бингам.

При чуждоезичните продукции спечели аржентинската криминална драма El Secreto de Sus Ojos (Тайната на техните очи) - разказ за пенсиониран прокурор, който се опитва да открие виновника за убийство отпреди четвърт век.

Аржентински режисьор взе и статуетката за късометражна анимация с Logorama.

"Прешъс" наистина значи скъпоценен - и донесе на режисьора Лий Даниелс отличието за адаптиран сценарий по романа от Сафайър. Филмът за нас е забележителен и с факта, че композитор на музиката е българинът Марио Григоров.

Драматичната история за черна тийнейджърка обра и наградите "Индипендънт спирит", а с ролята на майката Моник спечели "Оскар" за поддържаща роля - едно от сигурните отличия на церемонията.

Австриецът Кристоф Валц бе другият фаворит при поддържащите актьори и отнесе "Оскар" за ролята на нацистки офицер, която му донесе десетки други отличия, първото от тях - на кинофестивала в Кан.

"Гадни копилета" на Куентин Тарантино имаше общо осем номинации.

Трета поред награда при анимациите спечелиха "Пиксар" с "В небето" на реж. Пийт Доктър, разказ за третата възраст, който изненада почитателите на "Дисни" с тъжните си нотки.

Музиката към "В небето" донесе и поредна статуетка на Майкъл Джакино, който миналия месец спечели за саундтрака и "Грами".

"Оскар" за грим и костюми взеха фантастиката "Стар трек", 11-и филм по едноименния сериал, и историческият "Младата Виктория" - за британската кралица Виктория, нейната любов с Албърт Сакскобургготски и първите й години на трона. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

"Войната е опиат" с най-много оскари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди