изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 01:42 EEST
СТАРТИРА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ СВИНСКИ ГРИП    
ЗдравеВаксината е напълно безплатна, ще се прилага на всички желаещи на възраст на 6 месеца


Стартира имунизационната кампания срещу новия пандемичен щам А Н1N1, известен като свински грип, съобщиха от РИОКОЗ в Добрич. Имунизацията ще се проведе с инактивирана ваксина на австрийската фирма \"Бакстер\" с търговско име \"Celvapan\" (\"Целвапан\"). Ваксината ще се прилага напълно безплатно на доброволен принцип на всички желаещи на възраст  над 6 месеца. Тя се извършва с две дози от 0.5 мл през интервал най-малко три седмици. \"Целвапан\" може да се поставя при бременност и кърмене. Имунизацията е особено препоръчителна за хора с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, на медицински персонал, главно от предния фронт на здравеопазването и на служители в институции с важно обществено значение - държавно управление, транспорт, енергетика, структури на МВР, МО и др. Последните ще бъдат имунизирани на място от съответните ведомствени служби, за което ще им бъде предоставено нужното количество ваксина.
Личните лекари ще уведомят подлежащите пациенти, съгласно издадено предписание на РИОКОЗ и ще изготвят график за извършване на имунизациите. На всички общопрактикуващи лекари, в чиито пациентски листи има желаещи за имунизация,  здравната инспекция ще предостави необходимите количества ваксина по предварително изготвена заявка. За оптималното оползотворяване на ваксината е необходимо джипитата предварително да уведомят диспансеризираните в тяхната листа пациенти с диагнози по Международна класификация на болестите. Диагнозите по класификацията са поместени в сайта на РИОКОЗ-Добрич, и специалистите от лечебната мрежа са информирани. Създава се организация за максимално оползотворяване на ваксината, тъй като в един флакон се съдържат 10 дози, а след отварянето му годността е 3 часа при съхранение на стайна температура.
За провеждане на кампанията са разкрити временни имунизационни кабинети. В Добрич това са кабинет в ДКЦ 2 – втори етаж, от понеделник до петък от 10 до 14 часа, и в  манипулационната (№ 317) на Групова практика за първична медицинска помощ „Иван Рилски” ул. „Д. Петков” № 3, от понеделник до петък от 11.30 до 15 часа. В Балчик ваксини ще бъдат поставяни в общинската болница, манипулационна на първия етаж с вход към Центъра за спешна помощ, от понеделник до петък от 10 до 14 часа. Противогрипни имунизации ще се провеждат и в имунизационния кабинет на РИОКОЗ в Добрич от 13 до 16 часа всеки работен ден. Създава се организация за разкриване на кабинети и в останалите общински центрове.
НДТ
 


Сходни връзки

СТАРТИРА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ СВИНСКИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди