изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 15:01 EET
27 МАРТ - ЛАЗАРОВДЕН    
Празници Денят, в който е възкръснал Лазар, в народните представи се почита като ден на нивите, пасищата и горите. По стар обичай на този ден жените омесват питки, прекаждат обредна погача и посрещат гости.
 

Лазаровден е свързан с един от най-колоритните момински обичаи - лазаруване. В него участват само момичета от 8-9 - години до 16-17-годишни, които се наричат лазарки. На този ден те обикалят по къщите и пеят, като във всеки дом изпълняват песни за всеки от семейството, пожелават плодородие и щастие. Когато изпращат момичетата, стопаните им дават погача с мед, плодове, за да има берекет. Даряват ги с яйца и дребни пари.
Накрая на площада лазарките изиграват ритуално хоро, наречено буенец, хванати за ръка в дълга редица.

На 27 март е Лазаровден, Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота – подвижен празник, ориентиран в календара спрямо Великден. Чества се една седмица преди Великден, в събота, която евангелското писание свързва с Лазаровото възкресение. То дава и името на празника. Така Лазаров ден попада в Великденския празничен цикъл, който в митологичното мислене се очертава като преход между зимата и пролетта /лятото/, между смъртта и живота. Според вярванията на Цветница /Връбница/, празник на следващия ден-неделя, „разпускат, пущат умрелите“ от гробовете. За да засвидетелствуват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.

В навечерието на Лазаров ден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура/просфорка-малки пшенични хлебчета/, куча /варено жито/ и стомнички с вода. Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите,поражда обичая от палене на огън по гробовете-наречен „греене на покойниците“

Типичен за Лазаров ден е моминския обичай Лазаруване /Боенец, Кумичене/, чрез който се осъществява един етап от социализацията на момите.

 


Сходни връзки

27 МАРТ - ЛАЗАРОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди