изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 05:36 EEST
Потвърдиха случая на птичи грип край Варна    
Здраве
Пробите от мъртвата птица във Варненска област са положителни за високо патогенна инфлуенца H5N1. Това показа анализът на референтната лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).


В началото на седмицата Регионалната лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците във Варна установи положителен резултат за високо патогенния птичи грип H5N1 при екземпляр от вида «обикновен мишелов“. Птицата бе намерена мъртва в курорта «Св. Св. Константин и Елена“ от ветеринарни инспектори при изпълнението на Програмата за надзор на инфлуенцата при домашни и диви птици в България. За случая е уведомена и Генерална дирекция САНКО («Здравеопазване и защита на потребителите“) на Европейската комисия.

«Въпреки, че става дума за единичен случай и няма данни за висока заболеваемост сред птиците, ветеринарната служба ще следва разработения план за действие в такива ситуации“, заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Разпоредени са допълнителни превантивни мерки за района на Варна. Определени са 3 км предпазна зона и 10 км. наблюдавана зона около мястото, където бе намерена мъртвата птица. На тази територия няма промишлени птицеферми.

В зоните се забранява преместването и транспортирането на птици, освен в случаите на транзитно превозване. Не се разрешава търговията с прясно месо, мляно месо, месни заготовки, пресни месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч, както и изпращането на яйца за люпене от обекти в тези територии. Стопаните на територията на цялата страна трябва да засилят мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, да затворят птиците в дворовете си, да разделят водоплаващите от кокошия вид птици и да предпазват фуражите от външно замърсяване.

На интернет сайта на НВМС www.nvms.government.bg са обявени телефони за сигнали при съмнение за «птичи грип“. На тях гражданите трябва своевременно да уведомяват компетентните органи при повишена заболеваемост и смъртност при домашните птици или при открити трупове на диви птици. За област Варна телефонът е 0885 200 925. dir.bg

ЗАТЯГАТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ПТИЧИ ГРИП

Открит е птичи грип в Германия, няма опасност за България

Свински грип и в Испания, ЕС свиква извънреден съвет

ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕД ЗАПЛАХА ОТ ПАНДЕМИЯ ОТ СВИНСКИ ГРИП

Птичият грип взе първата си жертва за тази година в Египет

НЯМА БОЛНИ ИЛИ МЪРТВИ ПТИЦИ В РАЙОНА НА ДУРАНКУЛАШКОТО И ШАБЛЕНСКО ЕЗЕРА

 


Сходни връзки

Потвърдиха случая на птичи грип край Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди