изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:45 EET
Горещите дни за зачеване на бебетата, които ще се родят навръх Нова година    
Любопитно На пресконференция в БТА беше открита Дванайсетата национална кампания БЕБЕ 2011, организирана от
  специализираното списание за бременност и майчинство “9 месеца”.    Тя стартира с обявяването на Горещите дни за зачеване на бебетата, които ще се родят навръх Нова година, и приключва на Бабинден с Тържественото орисване на Последното бебе, родено в България през тази година, и на Първото бебе на 2011 година. За първа година БЕБЕ 2011 включва и представяне на ПРИКАЗНИК 2010.


Целта на кампанията е да насърчи раждаемостта, да подкрепи бременните и майките, да стимулира отговорното родителство.
  
  Кога се зачева БЕБЕ 2011
  За да се роди в Новогодишната нощ, БЕБЕ 2011 трябва да бъде заченато между 5 и 14 април 2010 г. Наистина “Горещият период” е от 9 до 11 април, а безспорно НАЙ-ДОБРИЯТ ДЕН за това е 10 април 2010 г.
  Горещите дни за зачеване чрез асистирана репродукция са от 15 април до 5 май 2010 г. Причината за разминаването на периодите е, че ин витро бебета обикновено се раждат през 38-ата гестационна седмица, вместо през 40-ата. Често след успешното оплождане чрез асистирана репродукция се очакват близнаци и дори тризнаци, чието раждане чрез секцио също става малко по-рано.
  
  Момче или момиче?
  - Ако заченете между 5 и 8 април, по-вероятно е бебето ви да е момиче. За да увеличите шансовете за момиче, добре е да включвате в менюто си повече риба, пресни зеленчуци, шоколад и сладкиши.
  - В останалите дни на периода – от 9 до 14 април, има по-голяма вероятност да бъдат заченати момчета. Причината е, че „Горещите дни” – 9, 10 и 11 април, съвпадат с овулацията на жените, чиято менструация е била около 28 март 2010 г. Именно по време на овулация има най-голям шанс за зачеване на момче.
  
  Кисело за момче, мляко – за момиче
  Идеята, че консумирането на определени храни може да помогне за зачеване на бебе от желания пол принадлежи на френския гинеколог д-р Франсоа Папа. Според неговите изследвания с определена диета химичният състав на средата, в която става оплождането, може да се промени така, че яйцеклетката да привлича предимно мъжки или предимно женски сперматозоиди.
  Храни за момче: риба, яйца, месо, бял хляб, супи, маслини, кисели краставички, захар, конфитюри.
  Храни за момиче: мляко и млечни продукти – масло, сирене, сметана, кисело мляко, пълнозърнест хляб, ориз, макарони, спагети, моркови, зелен фасул, ряпа, ябълки, круши, ягоди, малини, минерална вода.
  
  Пролетта е моментът
  Учени от Тел Авив доказват, че зимните и пролетните месеци са идеалното време за зачеване. Изследвани са проби от сперма, събирана през различни месеци (април, юни, септември и декември), и заключението е, че през зимните и пролетните месеци концентрацията и подвижността на “бързите плувци” – сперматозоидите, е в шампионската си форма. През лятото те са по-скоро лениви, а най-зле се представят есенните проби. Така че не изпускайте Горещите дни! Действайте!
  
  Съвети към кандидат-майките
  - Направете си профилактичен преглед при акушер-гинеколог.
  - Следете редовно овулацията си и правете опити за зачеване най-активно в този период.
  - Хранете се здравословно и намалете стреса.
  - Поддържайте нормално тегло, спортувайте умерено, не пийте алкохол и намалете или напълно откажете цигарите.
  - Приемайте редовно фолиева киселина – 400 микрограма на ден, която ще намали риска от спина бифида при бебето.
  
  Съвети към кандидат-бащите
  - Запишете си час при лекар, особено ако страдате от хронично заболяване, вземате лекарства или имате проблеми с либидото.
  - Струва си заради бебето да се подложите на първата диета през живота си – забравете пържените храни и бързите закуски. Проучванията показват, че нездравословното хранене оказва влияние върху качеството на спермата.
   Цигарите и алкохолът влияят отрицателно върху количеството и качеството на спермата.
  - Забравете сауната и топлата вана – високата температура убива сперматозоидите.
  - Ограничете фитнеса, а карането на колелото е табу.
  - Пийте от фолиевата киселина на половинката си – това ще се отрази благотворно на потентността ви.
  - Запомнете – да се прави секс всеки ден, макар и да е приятен метод за зачеване, с времето намалява броя на сперматозоидите, затова концентрирайте опитите около овулацията.
  
  Демографските показатели на България
  През 2009 г. населението на страната е намаляло с 42 841 души. Около
  19 000 български граждани са напуснали България през изминалата година,
  54% от емигрантите са жени, а 64% от напусналите страната са във фертилна възраст.
  
  Освен намаляващото население заради застаряване (средната възраст на населението е 41.8 години) и миграция, основен демографски проблем е високата обща смъртност - 14.2 ‰ за 2009 г.
  
  Преодоляване на демографските проблеми
  Според ЕС и според Националната демографска стратегия демографските проблеми могат да се преодолеят чрез: увеличаване на заетостта след пенсионна възраст; успешна интеграция на малцинствата; насърчаване на раждаемостта сред хората с репродуктивни проблеми и подкрепа на майчинството. Именно на по-големия брой процедури за зачеване чрез асистирана репродукция се дължи и увеличението на броя на многоплодните бременности през 2009 г. – с 23.9% спрямо 2008 г. Според НСИ през 2009 г. в България са регистирани най-голям брой многоплодни раждания от 1960 г. досега – 1220 раждания на 1181 двойки близнаци и 39 раждания на три деца.
  
  На пресконференцията Радина Велчева, председател на УС на Фондация „Искам бебе”, сподели първите регистрирани успехи и нарастване на заченалите двойки чрез методите на асистираната репродукция. В края на 2009 г. успешните ин витро оплождания са се увеличили с 29%. От старта на усвояването на средствата от Фонд „Ин витро” са направени 1250 процедури, като очакванията са 250 от тях да са успешни.
  
  Като цяло страната ни бавно, но сигурно увеличава раждаемостта си през последните години. През 2009 г. в България беше регистрирана най-високата раждаемост от 1995 г. насам – 81 572 живородени (3244 повече от 2008 г.) Коефицентът на раждаемост за Европейския съюз е 10.8‰, а за България е 10.7‰. Германия, Австрия, Литва, Италия регистрират по-ниска раждаемост от нашата страна.
  
  Защо Първото и Последното бебе на 2010 ще си имат Приказник?
  Раждането на дете трябва да е осъзнато решение – плод не само на биологично-физическа, но и на духовна зрялост, социално самосъзнание и материална обезпеченост. Според проучване на „9 месеца” 88% от бъдещите майки и татковци, живеещи в големите градове на страната и имащи средно или висше образование, са мислили за бебе преди зачеването и съзнателно са направили избора да станат родители.
  Екипът на „9 месеца” вярва, че всяко общество се нуждае не от колкото може повече деца, а от повече деца, заченати и родени с шанс да получат добро отглеждане, възпитание и образование.
  
  Психотерапевтът Елза Калоянова сподели, че най-важно е не количественото, а качественото отглеждане на децата в щастлива среда. Личният пример на родителите и ясното формулиране на ценностите са от изключително значение за формирането на детето като личност. Именно чрез приказките, изчетени с родителския глас и разтълкувани на детето, могат да се споделят и утвърдят много от ценностите на родителя и народа.
  
  Ролята на ПРИКАЗНИКА е да бъде помощник на родителите. В края на 2010 г. списание „9 месеца” ще издаде сборник – ПРИКАЗНИК 2010, съдържащ 12 от най-харесваните (неиздавани досега на хартиен носител) приказки, публикувани през годината в блога на www.9m-bg.com.
  
  При избора им ще се съобразим и с мнението на специално създаден Обществен съвет, който ще определи и най-добрата приказка за 2010 г. Първият му член вече прие поканата на списание „9 месеца” – това е Мадлен Алгафари. Авторът на най-добрата приказка ще стане Приказник на Първото и Последното бебе на България за 2010 г. Сборника ще завещаем на всички български бебета, родени през тази година.

http://some.erogance.eu/

 


Сходни връзки

Горещите дни за зачеване на бебетата, които ще се родят навръх Нова година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди