изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:18 EEST
ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 70 МИЛИОНА ЕВРО СЕ ПОДГОТВЯ В БАЛЧИК    
НовиниЗапочва процедурата по издаване на строителни разрешения за изграждането на ветроенергийните паркове „Добруджа 1” и „Добруджа 2”, съобщи кметът на община Балчик Николай Ангелов.

Предвижда се в двата парка да бъдат изградени общо 38 ветрогенератора. Размерът на инвестицията възлиза на 70 милиона евро.
След монтиране на генераторите, се очаква да започне производството на еленергия, тъй като инвеститорът вече има сключени договори за доставка.  
Кметът на Балчик подчерта, че ветрогенераторите ще бъдат във вътрешната част на общината, по-далеч от крайбрежието. Двата парка са на територията на селата Тригорци и Соколово. Политика на местната власт в Балчик е да дават разрешения за изграждане на ветроенергийни паркове в по-отдалечени от крайбрежието землища.
Цената на чернозема в Добричко ще се вдигне, ако държавата забрани в най-плодородните полета (от първа до четвърта категория) да се изграждат вятърни паркове, съобщава БТА като цитира председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Тя посочва, че земеделските земи в близост до перките вървят с 50 до 100 лева по-евтино от обичайното.
Според нея никой не желае да обработва ниви близо до вятърен генератор, защото те не могат да бъдат торени от самолет. Въздушното течение освен това увлича пчелите, пречи на опрашването на растенията и добивите падат.
Излетите вече на много места в Добруджа бетонни постаменти за ветропаркове и след 30 години ще си останат там, а полетата наоколо няма как да бъдат спасени, предупреждава Тодорова.
Няма как нивите да не ги заплашва вечна суша, като се има предвид колко вятър завихрят перките, коментират  брокери на недвижими имоти, според които обсъжданите промени в Закона за опазване на земеделските земи са добри и ще оживят пазара.
 


Сходни връзки

ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 70 МИЛИОНА ЕВРО СЕ ПОДГОТВЯ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди