изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 17:54 EEST
ПРЕДЛАГАТ БАЛЧИК ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА УНИКАЛЕН ГРАД    
НовиниБалчик да получи специален статут на уникален град като Копривщица и Созопол, поискаха от клуб “Приятели на Балчик” в рамките на архитектурната среща, провела се вчера в Каменната зала на Двореца. 

Балчик е с хилядолетна история и с уникални архитектурни достойнства, каза арх. Енчо Димов, един от основателите на клуба. С течение на годините е нарушен мащабът на града, както и изискването за ландшафта му. Презастрояването и стихиите на инвеститорите доведоха до създаване на нова структура и унищожаване на паметници на историята и културата. В момента се рушат Рибната борса, Темелковия хан, къщата на композиторите, легендарната сграда на Мелницата. Блокирана е и възможността за съхранение на емблематичния за Балчик храм – паметник на Кибела, каза още арх. Димов.
С въвеждането на специални правила по Закона за устройство на териториите могат да се наложат ограничения върху височината на сградите, цветовата им фасада, както и материалите за строителство, смятат архитектите от Белия град.
Архитектурна среща „Знаци на времето”- Балчик 2010 се проведе вчера в „Двореца”. Тя е посветена на опазването на уникалните природни и културни богатства на Балчик, с акцент върху архитектурното наследство. Организатори на срещата са клуб Приятели на Балчик към Камарата на архитектите - Варна. Във форума участваха практикуващи архитекти, изследователи и архитекти на отговорни длъжности в управленски и културни институции.
В началото бе открита изложба, проследяваща творчеството на арх. Хенриета Делавранча – Гибори. В периода 1930 – 1940 година румънската архитектка създава някои от емблематичните и до днес за облика на Балчик сгради. От Румъния, специално за събитието, пристига арх. Милица Сион – aвтор на изложбата. Следва дискусията „Знаци на времето”, чиито теми  в три модула ще модерират архитектите Владимир Попов, Енчо Димов и Тодор Даскалов. Арх. Станчо Веков ще направи мултимедийна презентация на дългосрочния проект „Изчезващите къщи/Хубавите къщи”, който изследва съвременните български практики за съхраняване на архитектурното наследство.
Клуб „Приятели на Балчик” към КАБ – Варна е основан през октомври 2009 година от група архитекти. Главната му цел е да бъдат съхранени неоценимите природни и културни богатства на Балчик и околностите му. Интересите са насочени не само към знаковите сгради и места, но и към опазването на цялостната градска тъкан – ландшафт, улици, жилищни и други сгради, малки форми и елементи от градската среда.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ БАЛЧИК ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА УНИКАЛЕН ГРАД | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРЕДЛАГАТ БАЛЧИК ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА УНИКАЛЕН ГРАД
Автор: Anonymous да 2010-05-26 @ 17:15 EEST

няма град с такива чудесни пътища,да ти е кеф да караш своя автомобил !!!

 

ПРЕДЛАГАТ БАЛЧИК ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА УНИКАЛЕН ГРАД
Автор: Anonymous да 2010-05-26 @ 19:43 EEST
Ако махнат циганите - може!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди