изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 03:17 EEST
Цонко Цонев: Между 37% и 40% е изпълнението на консолидирания бюджет на Каварна до сега    
Интервюта За събираемостта на местните данъци, за намаляването на държавната субсидия и за това как ще се компенсират недостигащите средства Агенция „Фокус” разговаря с кмета на Община Каварна Цонко Цонев.

Фокус: Приключва първото шестмесечие на годината. Как върви събираемостта на местните данъци и такси в Община Каварна?
Цонко Цонев: Добре върви събираемостта. Много изоставаме при събирането на таксата при продажбата на недвижими имоти. Спадът там е много голям и в сравнение с миналата година са събрани с 50% по-малко средства. От такса „Смет” и данък „Сгради” събираемостта е по-добра от миналогодишната. Паднали са приходите от продажбата на имоти.
Фокус: С актуализацията на бюджета за 2010 година от първи юли намалява и държавната субсидия.
Цонко Цонев: Да, намалява. При нас ще намалее с 440 хил. лв. С 400 хил. лв. се намаляват средствата за други дейности и с 40 хил. лв.- за капиталовите разходи.
Фокус: Иска се намаляване на разходите на общините. В каква посока ще свивате разходи?
Цонко Цонев: Още нямаме нищо черно на бяло, но когато видим къде ще бъде намалението на държавните субсидии и когато видим в кои области е намалението - в сектора на културата, или в сектора на образованието, музейното дело, ние тогава ще направим съкращение на разходите точно в тези области, където има намаляване на средства.
Фокус: А по отношение на заплатите на работещите в Община Каварна?
Цонко Цонев: По отношение на заплатите още няма намерения. Ще видим къде ще намаляват субсидията, но не планираме намаляване на заплатите. Планира се намаляване на персонала. Хората, които ще се пенсионират - техните места ще се закрият и няма да се назначават нови хора. В секторите, където ни намаляват субсидията, ще има и реални съкращения. Като съкратим хора, ще намалим и средствата, които даваме за заплати и така няма да се налага да намаляваме заплати.
Фокус: Един ваш колега - кметът на Община Трън - заяви, че си дава заплатите за администрацията...
Цонко Цонев:Ех, то ако можеше така. Това е като да нахраниш с един хляб всички служители в общината. Затова по-реално е да направим съкращения на Фонд „Работна заплата”, да намалим хората и да запазим нивата на заплатите. Те и така не са им високи заплатите. Ако им намалим заплатите, то тогава и качеството на работа ще е на нивото на заплатата, т.е. никакво.
Фокус: Какви са възможностите за привличане на инвеститори в Община Каварна?
Цонко Цонев: Ние привличаме инвеститори непрестанно. Имаме големи спонсори, които инвестират на територията на Община Каварна. Благодарение на един голям инвеститор ще купим и рентген за многопрофилната болница за активно лечение. Този инвеститор изпълнява и социални дейности във връзка с училищата. Ние не разчитаме само на държавния бюджет. За миналата година имаме над 300 хил. лв. постъпления за болницата, за инфраструктурата в Българево и за училището. С тяхна помощ тези пари, които сега държавата ни реже, така ще ги компенсираме. Но тези пари са за точно определени дейности – например, инфраструктура, училища, за болницата, социална дейност. Хубаво е, че имаме такива публично-частни партньорства и има такива средства за общината. През тази година дори средствата може да са повече в сравнение с предходната година.
Фокус: А какво се случва с туристическите услуги и посещаемостта в Община Каварна?
Цонко Цонев: Според посещенията на Нос Калиакра не отчитаме намаление на потока. Там може да засичаме посещенията, а иначе заради кризата и Световното първенство по футбол отчитаме намаляване на туристите спрямо миналата и по-миналата година, които са посетили нашата община.
Фокус: Като цяло какви са очакванията за лятото?
Цонко Цонев: Очакваме юли и август да са доста силни месеци. Правим постоянно проверки на местата за настаняване - дали са регистрирани, дали се плащат таксите. Това е един ресурс, който с повече проверки реализираме. Забелязахме, например, че „Русалка” за миналата година ще платят драстично малка сума за курортни такси - около 2800 лв. Там ще увеличим контрола. Може да не са имали много туристи през изминалата година, но може и да не са ги регистрирали, или са ги регистрирали съвсем малко. Това е също начин да се компенсират средствата, които ни реже държавата. Ще включим всички лостове.
Фокус: Към момента какъв е процентът на събираемостта?
Цонко Цонев: Между 37% и 40% е изпълнението на консолидирания бюджет. Процентно събираемостта е същата, но през миналата година бяхме с по-голям бюджет. Като процент отново е 40% изпълнението, но средствата са по-малко.
Фокус: Какви са очакванията до края на годината?
Цонко Цонев: Зависи от работата по места. Зависи и от това как и кога ще ни се възстановяват средствата, които ние даваме по европейски програми. Единственият свеж ресурс в момента са средствата по европейските програми. Много се бавят междинните плащания. Ние, например, имахме едно забавено плащане с 9 месеца. Трябваше да ни платят октомври, а го платиха в началото на юни. Продължават да се бавят плащания, но ако може да не е с толкова много време.
Росица ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Между 37% и 40% е изпълнението на консолидирания бюджет на Каварна до сега | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди