изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-12-05 @ 01:41 EET
След скандала Ершов-Събев Абрамович влиза в "Петрол"    
Новини Мощен скандал в „Петрол холдинг” гърми в последните дни. Двамата основни акционери (с по 47,5 % ) Денис Ершов и Митко Събев влязоха в остър конфликт, чийто край вече изглежда непредсказуем. По-активната страна засега е Ершов, Събев на този етап се задоволява с кратки коментари. Литовецът се нахвърли върху съдружника си пред медиите и го обвини, че управлява еднолично дружеството, подправя документи и е нанесъл тежки загуби в последите две години. Спомената е цифра около 170 милиона евро. Освен това заплашвал да го очисти?!


„Човекът, на когото се доверявах 101% в течение на 15 години, се оказа мошеник. Неприятно. Много е неприятно да се разочароваш в хората. Ето, синът ми звъни и пита може ли да дойде с приятели в Поморие. Казвам му - по-добре е да не идваш, защото напълно реално ме заплашват. Дъщеря ми и жена ми съм изпратил в Самара. Аз не зная как ще действа този човек и какво може да направи, но ме е страх за семейството ми.” Това казва Ершов в първото си интервю в петък, когато избухна скандалът.
Заради заплахите и заради проведено събрание на надзорния съвет с оттеглено пълномощно

Ершов е дал Събев на прокуратурата.

На страната на литовеца се включи и третият акционер в холдинга - руснакът Александър Мелник, който притежава 5% от акциите. Така двамата вече се изправиха срещу Събев като мажоритарни собственици срещу миноритарния, който, твърдят, се е опитал да ги измами.

Измеренията на скандала обаче далеч не се заключават в последните седмици и оттегленото от Ершов пълномощно, което Митко Събев е ползвал на съвещанието на 27 май, както подробно беше описано в медиите. ”ШОУ” направи свое разследване и стигна до много пикантни факти и подробности от битието и житието на двамата основни акционери в последните три години.

Отношенията между Ершов и Събев започват да охладняват в края на 2007 г. Дотогава двамата се държат като братя и си имат пълно доверие. Някъде в този период обаче Ершов започва да има проблеми с алкохола. Той живее в новия хотел на холдинга в Поморие. Хора от персонала твърдят, че литовецът буквално всеки ден започвал закуската си с ...чаша уиски. В края на деня бил вече напълно неадекватен.

Разхождал се из фоайетата по халат и уволнявал всеки ден персонала. Често подменял и охраната на хотела. След това размислял и отново връщал някои на работа. Държал да си изгради собствено мнение за всеки работещ, което обаче менял често. Случило се веднъж да назначи за шеф на охраната в хотела местен футболен треньор, който пък за всеобщо учудване се справил отлично с новите си задължения. Ершов е бил забелязван от присъстващи на стадиона да идва на срещи на бургаския „Черноморец”, подкрепян от личните си гардове. На няколко пъти литовецът

пристигал пиян и се подпирал по стените, за да не загуби равновесие.

През този период вземал и странни бизнес решения – например наложил цена от 60 лв. на час за фитнес залата в хотела в Поморие – цена, космическа и за Европа. Ситуацията ставала все по-неконтролируема, а повечето приближени до Ершов вече сериозно започнали да се безпокоят за неговото здраве. Той напълнял с над 50 килограма и състоянието му видимо се влошило.

Вероятно това поведение на Ершов е в основата на изказването на Митко Събев пред медиите от петък: “Нееднократно съм казвал, че той се нуждае от лечение. Не може да коментираш думи и действия на човек, който има здравословни проблеми, пречещи му да направи реална преценка.”

На което пък Мелник отговаря: „Като гледам как Събев е управлявал 2 години холдинга, трябва да се провери кой е болен. Познавам Ершов от 27 години, и както преди си е бил здрав, така си е и сега.”
Трудно е да се каже защо Ершов е прибягвал толкова често до чашката и защо се е държал толкова мнително с персонала в този период. Както и защо е предпочел да живее постоянно в Поморие, при положение че има огромен палат във Виена и разкошна къща в Монако. Според нашите източници това се наложило заради отправени му заплахи за живота от бивши негови врагове в бизнеса. Заради това и прибрал и семейството си в Поморие и постоянно сменял охраната. Около него винаги имало и поне трима персонални гардове, а заради по-голяма сигурност си поръчал джип “Хамър” за 200 хиляди евро, специално брониран да издържа и стрелба с гранатомет.

Ето какво казва за този период самият Ершов в едно интервю от последните дни: „През 2007 г. между нас се появиха разногласия, не големи, по повод управлението на компанията. Ние се обявихме категорично против този тип управление "уан мен шоу", което налага г-н Събев.”

Александър Мелник пък допълва: „В началото Събев ни увери, че като българин по-добре разбира българския манталитет, законодателството, отношенията с други компании. Затова през пролетта на 2008 г. се разбрахме да управлява компанията за 2 г. с пълномощно, защото той ни увери, че знае как да я направи по-добра. След това убедих и Ершов. Макар че преди 2 г. тя си беше в отлично състояние. През тези години получавахме доста оптимистични резултати.”

Нашите източници твърдят, че получавайки пълномощното, Събев започнал да действа на своя глава в бизнеса. Налагал скъпи, но неефективни проекти, продал имущество за над 300 милиона лева на конкурента „Лукойл” и започнал преговори за продажбата на близо 200 бензиностанции с други големи вериги. Освен това търсел и различни форми, за да преотдаде друга част от обектите на холдинга. За кратко време се натрупали големи дългове и загуби в голяма част от компаниите, работещи под шапката на „Петрол холдинг”. Дъщерното дружество „Петрол” АД с днешна дата има дълг на стойност 250 милиона лева по облигационен заем, чийто падеж изтича на 26.10.2011 г. Финансови експерти твърдят, че връщането му ще представлява проблем за фирмата. Бавно веригата губи и пазарен дял в дистрибуцията на дребно, отстъпвайки на други по-агресивни компании в бранша. Други дъщерни компании също били закъсали сериозно през последната година, което довело до остро влошаване на финансовото състояние на целия холдинг.

Мелник казва сега в интервю по повод управленската дейност на Събев в този период: „Съществуват разходи, правени за различни компании, които ние наричаме Бермудския триъгълник. Дори има такава папка във фирмата.

Милиони са наливани в различни проекти без бизнес план,

без разписани бюджети. Сега се опитваме да изясним къде са тези пари и точно за какво са похарчени.”
В един момент обаче Ершов рязко сменил навиците си. От началото на април спрял алкохола. Не близвал и капка. Провел кратко лечение и курс за подобряване на кондицията. Започнал, макар и бавно, да топи натрупаните килограми. Излизайки от тежкия запой, заподозрял, че партньорът му си прави каквото иска в последните две години. Двамата се видели на среща извън България. Там Ершов поискал остро сметка на Събев защо холдингът е толкова закъсал и къде са 170-те млн. евро собствени средства. Събев му отговорил, че всичко се дължи на кризата, която била изсмукала финансите на повечето компании.

Литовецът обаче държал на своето и искал точна информация от съдружника си. Разбрали се до един месец Събев да направи обстоен отчет на свършеното от него. Веднага след срещата Ершов се видял с няколко приближени адвокати и се посъветвал как да действа. Именно те го посъветвали да спре пълномощното на Събев да го представлява на съвещания на Надзорния съвет и на общите събрания. Така се стигнало и до срещата на 27 май, на която Ершов в присъствието на 4 свидетели обявил пред Събев, че оттегля пълномощното. Въпреки това Събев провел събрание на Надзорния съвет на същата дата и гласувал с оттегленото пълномощно от името на Ершов. Литовецът разбрал за това чак след като решенията на въпросното събрание били вписани в търговския регистър. Тогава подал жалбата до прокуратурата. Според него след скандала Събев го заплашил, че ще му вземе всичко заради големите си връзки в държавата.

Освен жалбата си в Софийска прокуратура и мощната медийна атака, Ершов вече бил подготвил и друго много силно оръжие. Според последните информации в холдинга ще влезе нов акционер. Ставало въпрос за фирми на руския мултимилиардер Роман Абрамович. Представители на Ершов се срещнали вече със самия Абрамович в Лондон. Схемата на действие била добре позната. На извънредно Общо събрание ще бъде взето решение да се вдигне двойно капиталът на дружеството. Абрамович щял да влезе с голяма сума и така

да придобие общо 40 процента от акциите.

Така той щял да стане най-големият акционер в „Петрол холдинг”. По този начин обаче делът на Събев щял да падне значително и той да стане второстепенен играч. В същото време Абрамович, Ершов и Мелник ще държат над 70 процента от акциите и така реално ще имат вече пълната власт и контрол в холдинга. Най-вероятно Абрамович нямало да действа като физическо лице, а щял да създаде специално дружество за целта. Абрамович принципно се съгласил на офертата, като дори дал гаранции, че ще осигури веднага над 200 млн. евро свежи пари, за да се покрият зейналите дупки във финансите на холдинга. Предстояло и предоговаряне на част от банковите кредити с цел разсрочването им. Тяхната стойност по последни информации варирала от 120 до 180 милиона лева извън облигационния заем за 250 милиона. Именно тежкото финансово състояние принудило Ершов да потърси съдействието на Роман Абрамович.

Преговорите вече били в много напреднала фаза и се очаквало съвсем скоро да има развръзка, може би в началото на есента.

Ершов имал и друг спасителен вариант - руската компания „Газпромнефт”, която е дъщерно дружество на гиганта „Газпром”. Той пък е приоритетна собственост на руската държава. Така има и реална възможност държавни руски пари да влязат в „Петрол холдинг”.

Самият Ершов признава: „Готвим съвместен проект с "Газпромнефт". Когато е готов, ще го представим. Но това е съвместен проект, а не продажба. И не е само за България.”

Войната между съдружниците се отразява зле на холдинга и дъщерните му фирми. Акциите на дружеството паднаха с над 15 процента още в петък. Това отне близо 50 милиона лева от капитализацията на АД-то. Справката сочи, че спадът в котировките на акциите на „Петрол” АД за една година е близо 65 процента.
Трудно е да се прецени дали лошите резултати са плод на съзнателни решения с цел източване, на лош мениджмънт или на икономическата криза. Факт е обаче, че предстои титанична битка за властта в една от най-големите български компании.

Петър АНГЕЛОВ

..................................................................................
КАКВО СТАНА НА 27 МАЙ

На събранието на 27 май, чиито решения Ершов оспорва, надзорният съвет освободи изпълнителния директор Цветан Димитров "заради доказани нарушения на финансовата дисциплина". Какви са те не се съобщава официално. Според „събевистите” Димитров давал пари на Ершов под формата на аванси и така източвал дружеството.

Според Ершов той е отстранен, защото е негов човек и заедно са подготвили антикризисната програма за стабилизиране на „Петрол”.

Според документите, представени в агенцията по вписванията, на заседанието Митко Събев е гласувал за отстраняването на Димитров с пълномощно от името на Денис Ершов, което е налично в Търговския регистър и изтича на 1 септември 2010 г. Ершов твърди в жалбата си до прокуратурата, че е оттеглил това пълномощно писмено в присъствието на четирима свидетели 15 минути преди самото заседание. Събев дори му казал, че щом пълномощното е оттеглено, заседание няма да има. По-късно обаче е бил съставен протокол от такова заседание, който според Ершов е фалшив.

Според него Димитров ще бъде върнат на работа по съдебен път, той е един от най-кадърните мениджъри в холдинга.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

След скандала Ершов-Събев Абрамович влиза в "Петрол" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди