изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 16:23 EEST
ДОБРУДЖА 1940 - ГРАНИЦИ И СЪДБИ    
КултураНова музейна експозиция ще бъде открита официално днес по повод 70 години от подписването на Крайовския договор

Експозицията проследява събитията от септември 1940 г. до април 1941 г.  Сред интересните експонати са оригиналът на Крайовския договор, предоставен от ДА "Архиви", както и писалката на ген. Лейтенант Попов, с която е подписана картата с новите граници на България. В изложбата са показани снимки, вещи и документи на наши съграждани, както и експонати от фондовете на музеите в Добрич, Балчик, Силистра и Генерал Тошево. Откриването е днес от 18 часа в зала "Възраждане" в галерията.
Екипът на изложбата включва Дияна Борисова /директор на РИМ/ и музейните работници Цветолин Недков, Живко Марков, Надежда Иванова и Марияна Пехливанова. Акцент в замисъла на експозицията е фактът, че всички исторически събития засягат хората, подчерта Д. Борисова. Над 66 000 добруджанци напускат Северна Добруджа и идват тук, а около 110 000 румънци напускат Южна Добруджа, и това са все променени човешки съдби, каза още директорката на музея.
Като очевидец на събитията своите вълнения сподели и актьорът Николай Генов, който е и автор на книгата "Неделима Добруджа". "В една дъждовна нощ през 1940 г. прозвуча звук на тръба, който даде знак, че  всички българи от с. Лунка трябва да натоварят багажа си, защото им остават само още 24 часа на румънска територия" - разказа Н. Генов и добави: "Аз бях на 11 години, но усетих смътна тревога". Актьорът разказа още, че багажът е товарен на вагони на гарата и после се е разпределял при пристигането тук. Това бе началото на едно изпитание, сподели с вълнение Николай Генов.
В изложбата са показани интересни снимки, военни униформи, документи и т.н.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖА 1940 - ГРАНИЦИ И СЪДБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди