изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-06-03 @ 03:17 EEST
РАЗПОРЕДИХА ЕЖЕГОДНИ ПРОВЕРКИ НА ХВОСТОХРАНИЛИЩАТА    
ЕкологияЕдното е на „Евроманган” край село Одърци

Регионалните инспекции по околната среда и водите да  извършват ежегодни проверки за правилната експлоатация на общо 12-те действащи хвостохранилища на територията на страната, разпореди екоминистерството. То посочва, че общият брой хвостохранилища на територията на страната е 33, от които 21 са спрени от експлоатация и рекултивирани и 12 са действащи. Едно от тях е хвостохранилище „Одърци” към “Евроманган” АД. На насипище с.Одърци се депонират флотационни манганови отпадъци от "Евроманган"АД с.Църква. В разпореждането на МОСВ се посочва още, че нНа всички хвостохранилища, в зависимост от класа на сигурност, са изградени контролно-измерителни системи (КИС) за следене на депресионните криви и на хоризонталните и вертикалните деформации на основните стени на съоръженията. Води се техническа документация, в която се отразяват резултатите от провежданите измервания и наблюдения.
Всички предприятия от миннодобивния отрасъл ежегодно изготвят и представят за съгласуване в МОСВ и МИЕ годишни технически проекти за добив и преработка на подземни богатства, включително и за хвостохранилищата, придружени с аварийни планове. Аварийните планове се съгласуват с регионалните служби на „Гражданска защита” и Постоянната общинска комисия за бедствия и аварии. Ролята на регионалните инспекции по околната среда и водите е да извършват ежегодни проверки за спазването на проектните разработки и правилната експлоатация на хвостохранилищата. Всички съоръжения за минни отпадъци на територията на страната трябва да бъдат приведени в съответствие с европейските норми и изисквания към началото на 2012 г. За целта от страна на МОСВ и със съдействието на Минно-геоложката камара е проведено обучение на специалисти от минно-добивния отрасъл в рамките на туининг проект, финансиран от ЕС.
 


Сходни връзки

РАЗПОРЕДИХА ЕЖЕГОДНИ ПРОВЕРКИ НА ХВОСТОХРАНИЛИЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди