изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:48 EEST
Астрофизици: Краят на времето е неизбежен!    
НовиниГрупа астрофизици твърдят, че краят на света не може да бъде избегнат, но поне може да бъде предвиден и според тях има 50-процентов шанс последното отброяване да се случи в следващите 3.7 милиарда години. \\"Малко вероятно е светът да свърши в рамките на нашия живот, но има 50-процентова вероятност това да се случи в следващите 3.7 милиарда години”, твърди екипът от американски и японски учени, които изучават теории за вселената.

Въпреки че науката отдавна е заключила, че Вселената няма да спре да се разширява, изследователите настояват, че законите на физиката не допускат тя да продължи да се разширява вечно.

\\"Целта на настоящата статия е да покаже, че има някои методи и допускания, използвани от физиците от години, които водят до извода, че времето ще свърши\\", каза пред AFP Рафаел Бусо от калифорнийския университет Баркли.

\\"С други думи, краят на времето, което винаги сме считали за изчислителен инструмент, всъщност е неизбежно събитие, независимо дали ни харесва или не”, каза още Бусо, който е и сред авторите на статията.

В момента теоретиците са приели, че Вселената, която се е образувала след Големия взрив преди 13.7 милиарда години, просто ще продължи да се разраства вечно, но също така използват и спекулативен срок на валидност, за да могат изчислят физичните закони.

Но Бусо и колегите му твърдят, че двете неща си противоречат.

Въпреки това, той предупреди, че изчисленията и изследванията не могат да бъдат използвани, за да се достигне до окончателно заключение.

\\"Много е важно да стане ясно, че не твърдим, че сме сигурни, че времето ще свърши, въпреки че не можем да изключим и вероятността това да се случи”, пише той.

Но дори теорията да е невярна, установявайки защо това е така ще помогне на учените да разберат по-добре Вселената.

\\"В науката понякога е така: осъзнаваш, че разумно звучащата ти теория предвижда нещо налудничаво. Тогава трябва да се пребориш с това. Или трябва да зарежеш теорията си, или да установиш защо налудничавото нещо не е чак толкова налудничаво”, казва Бусо пред AFP.

Но астрофизикът Чарлз Лайуевър от Националния австралийски университет смята, че изчисленията на Бусо не са точни.

\\"Средната продължителност на живота на Вселената според Бусо е точно време само, защото така става, когато въведеш крайна точка, за да получиш допустима възможност”, казва той и добавя: „Това е статистическа техника, която е взета твърде насериозно”

„Краят на времето е неизбежно физически и следователно това изисква физическа обосновка. Не може просто да бъде считано като математически трик”

Материалът е на: http://actualno.com

 


Сходни връзки

Астрофизици: Краят на времето е неизбежен! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди