изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 07:16 EEST
Парламентарна група "Туризъм"    
ПарламентОколо 30 от всички 117 депутати на управляващата партия ГЕРБ имат пряк или косвен интерес в туризма, показва проверка в имотните декларации на народните представители и търговския регистър. Тоест всеки четвърти депутат от мнозинството следи внимателно какво се променя по отношение на този вид бизнес. Източник от финансовото министерство, пожелал анонимност, потвърди пред вестника: \"Лобито на туризма е голямо и се съобразяваме с техните искания.\"



Заинтересуваните могат да бъдат разделени на три групи. Едните са тези, които имат лична собственост в хотели, заведения или туроператори. Сред тях се откроява депутатът Емил Димитров, който заедно с хотелиера от Слънчев бряг Славян Теофилов инвестира в няколко комплекса и терени по морето и в Боровец. Димитров може да бъде определен като бизнесмен с широк фокус на вложения, сред които и ловът и ловният туризъм. В края на юли миналата година той придоби правото за 15 години да стопанисва и дивечовъдния участък \"Етрополе\" с площ малко над 12.5 хил. хектара. А от седем години държи и ловното стопанство \"Елен\". Владенията на депутата в Етрополския балкан са общо около 20 хил. хектара гори.

В групата на хотелиерите влизат и други. Преди да стане депутат, Румен Стоилов беше собственик в БЛВД - компанията, която в момента строи хотел на метри от сградата на парламента. Негов съдружник е друг хотелиер - Георги Чопев, който имаше участие в туристическия комплекс \"Експо\" на \"Цариградско шосе\", а сега строи обект на веригата Double Tree на Hilton до летището.

Други двама, макар и по-малки хотелиери, са депутатите Пламен Тачев от Червен бряг и Христо Христов от Елена. Първият има семеен хотел в града, а дъщеря му - своя туристическа агенция. Христов е собственик на туристически комплекс в Елена.

През свързани лица в хотелиерството е и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Фирма, в която баща й е собственик. Притежава ресторантския комплекс \"Монтенезиум\" в Монтана и почивната хижа при Петрохан.
Във втората група по интереси могат да се включат всички онези, които са имали (или имат) бизнес, пряко свързан с туризма. Немалка част от депутатите имат строителни фирми и са участвали в изграждането на хотели. Депутатът от Благоевград Атанас Камбитов има дълъг списък със сгради, в чието изграждане е участвал. Работил е по проекти като \"Голак парк\" в Разлог, апартаментен комплекс \"Сейнт Джордж Лодж\" в Банско, \"Перун Лодж\" в Пампорово.

Помни защо си там

Най-активното туристическо лоби в момента се откроява сред депутатите, които произлизат от морските или планинските общини. При тях има преплетен донякъде личен интерес с позицията, че трябва да говорят от името на бизнеса в своя регион.

\"Все пак аз съм от икономическата комисия, на която ролята е да следим и стимулираме икономика. Главната цел на бюджетната комисия и на Министерството на финансите е да изпълнява плана на бюджета. Затова аргументите на двете комисии не могат да се срещнат\", обобщи бившият председател на общинския съвет в Банско Георги Икономов.
Пред \"Капитал\" той изложи аргументите си: туризмът единствен вкарва пари в икономиката; голяма част от него в момента е на тъмно и за да излезе на светло, трябва да се ползва с ниски данъци. (Самият Икономов има участие в две фирми. Едната е с предмет на дейност хотели, а другата - строителство). \"Фирмите не са активни, нямам лични интереси\", каза той.

Бургаският депутат Димитър Бойчев също активно говори от името на морските хотелиери.

\"Да не забравяме, че аз съм депутат от Бургаския регион, където 90% от формирането на икономиката е туризъм. Съвсем естествена реакция е да защитавам този отрасъл от икономиката\", каза той пред \"Капитал\".

В ранните си бизнес години Бойчев е имал и пряк досег до туризма. Бил е съдружник в компанията, която е собственик на хотел \"Нептун\" в Слънчев бряг. След това има отношение към транспорта в курорта.

Другият активен морски депутат е Димитър Атанасов от Варна. С едноличното си \"Дист- Димитър Атанасов\" е участвал в \"Консорциум Алея I\". Заради депутатската си позиция е прехвърлил фирмите си \"Вимпел\", \"Гъливерс яхт травелс\", \"Раф\" и \"Барбароса бийч\" на сина си. Бизнесът на Атанасов включва стопанисване на яхтеното пристанище на Златни пясъци и на част от плажа във Варна.

\"Аз съм депутат от Варна, естествено е да искам туризмът да се развива. Но това не е въпрос на лоби. Аз самият търся контакт с хотелиерите и водим диалози. Но крайното мнение е претеглено от другите интереси на държавата\", казва той.

Конфликт на интерес или просто интерес

Фактът, че някой народен представител е имал или продължава да има бизнес интереси в даден сектор, сам по себе си е естествен. В крайна сметка всеки един депутат, преди да влезе в парламента, е имал някакво друго занимание. Затова има въведен инструмент, който би трябвало да управлява конфликтите на интереси - декларациите на депутатите.

Също така, от една страна, е естествено народните представители да говорят от името на избирателите си. След няколко години те пак ще се надяват на гласовете им. Проблемът идва тогава, когато индивидуалните или корпоративните интереси надделеят над общия.

Материалът е на: http://www.capital.bg

     


    Сходни връзки

    Парламентарна група "Туризъм" | 0 брой коментари | Регистрация
    Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

    Stats
     Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
     Всички права запазени.
    Powered By Geeklog 
    Страницата е генерирана за 0.06 секунди