изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-17 @ 08:44 EEST
"ЗА ТРИТЕ ГОДИНИ ОТ МАНДАТА ИЗПЪЛНИХ И ОБЕКТИ, КОИТО НЕ БЯХ ОБЕЩАЛ"    
Новини  Това каза в интервю за НДТ по повод изтеклите три години от мандата си кметът на община Каварна Цонко ЦОНЕВ

- Г-н Цонев, Вие нееднократно сте наричан един от най-успешните кметове в страната. Тече вече вторият Ви мандат, като от него изминаха три години. Каква е равносметката Ви?
- За трите години на втория ми мандат смея да твърдя, че успяхме да свършим още много работа. Спечелихме и реализирихме проекти на обща стойност 15 милиона лева. В рамките на този мандат построихме изцяло нова сграда на общината, която официално ще въведем в експлоатация през март следващата година.  В квартал \"Хаджи Димитър\" реализирахме проект, чрез който вече целият квартал има канализация, подменени са водопроводите, в момента се довършва асфалтирането на 7 улици в квартала, като ще бъдат направени и нови тротоари по тях. В Българево тече ремонт на читалището, като средствата са осигурени от фирмата \"Мицубиши\", която има изграден ветроенергиен парк. С подкрепата на общината успяхме да запазим болницата. Във всичките години общината финансира здравното заведение, като освен това всяка година закупуваме и нова техника. Дори сега, в средата на ноември ще открием новия дигитален рентгенов апарат \"Сименс\", който закупихме с помощта на американската компания \"AES\", които също вдигнаха ветроенергиен парк в района. Такъв апарат има в университетската болница във Варна - \"Св. Марина\" и е един от най-модерните в страната. По отношение на спорта направихме също много - тази година мъжките отбори по футбол и волейбол са в \"А\" групите. Направихме голямо футболно игрище с изкуствена трева до стадиона. През април следващата година ще бъде официално открито и голф игрището \"Тракийски скали\". Успяхме да се преборим за домакинството на световното по полумаратон, което е признание както за страната ни, така и за нас като община. В областта на културата - това, което постигнахме, е изключително много. С организацията на мероприятията поставихме Каварна на картата на света. Продължава организацията и провеждането на традиционния рок фест, като смея да заявя, че в Каварна на сцената са излизали едни от най-големите имена в рок музиката. Наред с това ежегодно провеждаме събора \"С България в сърцето\". Запазихме и доразвиваме и националния фестивал за любителски театри. С идеята за създаване на булевард на рока успяхме да санираме всички блокове по бул. \"България\", като има само един калкан все още неизрисуван. Тази есен поставихме и началото на Алея на рока в парка - с откриването на паметника на Рони Джеймс Дио. Предстои да направим и поставим паметник на Георги Минчев. По традиция организираме множество концерти за празника на града - 6 май. Есента провеждаме рибен и миден фест. В областта на туризма инвестициите са около 200 млн. лв., като секторът непрекъснато се развива, строят се и се откриват нови апартаментни комплекси, хотели, заведения. Изключително добра бе годината и за земеделските стопани. Бурно се разви икономиката на общината, като само за тази година инвестициите са в размер на 22 млн. лв., а за трите години са около 2 млрд. лв.,предимно в изграждането на паркове за производство на алтертативна енергия.


- Какво остава да се направи през последната година от мандата?
- Остана да преасфалтираме само една улица в града -  \"Добруджанка\". Освен това имаме подадени четири проекта, като двата са инфраструкни и се надяваме,че благодарение на това, ще изградим нови зелени пространства около стадиона и в центъра. Друг проект имаме подаден за изграждане на пречиствателна станция и канализация в село Раковски. Предстои догодина да извършим топлоизолация на детската ясла в града, също по проект, а ще подготвим и ще кандидатстваме с проект през 2011 г. за енергийна ефективност на болницата, тъй като остана само тази сграда.


- Каква е равносметката Ви?
- Няма нещо, което съм обещал, да не съм изпълнил. Напротив, изпълних обекти, които не съм обещал, за което не се извинявам. Накратко, към края на втория ми мандат равносметката е - 90 % газификация, 60 % подменени канализация и водопроводи, обновени училища и детски градини.


- Какво взема и какво дава постът \"кмет на община\"?
- Постът \"кмет\" отне прогресивно от черната ми коса и все не ми достига време да гледам бебето си, не ми достига времето за приятели. Това, което дава, е удоволствието от свършената работа. За мен лично е голямо удоволствие да резна лента на обект, който сме успели да направим и това, че въпреки максимата, че никой не е пророк в собственото си село, да видя уважението в очите на хората, за което им благодаря.


- Накрая, ще се кандидатирате ли за нов мандат и ако да - отново като независим, или ще се обърнете към политическа сила или формация?
- Още не съм мислил дали ще се кандидатирам. Първо трябва да реша това и тогава да коментираме дали независим, или политически обвързан. По принцип съм привърженик на гражданското обединение ГЕРБ, което бе последвано чрез създаването на самата партия, като съм сред основателите на обединението.

 


Сходни връзки

"ЗА ТРИТЕ ГОДИНИ ОТ МАНДАТА ИЗПЪЛНИХ И ОБЕКТИ, КОИТО НЕ БЯХ ОБЕЩАЛ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди