изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:14 EEST
Уикилийкс: Български оръжия отиват при терористи    
НовиниСАЩ са правили опити да се намесят в повече от десет международни сделки на Украйна, България, Армения и Китай за доставки на оръжия на клиенти в Иран, Ирак, Йемен и южен Судан.
Американските власти водят постоянна битка да пресекат притока на оръжия от източноевропейски страни за терористични групи и нестабилни режими в Близкия изток, гласят секретни документи, публикувани от Уикилийкс и цитирани от британския вестник "Гардиън", съобщи БТА. Според секретните документи на Уикилийкс американски служители имали откровени размени на мнения с правителства на държави от бившия съветски блок, пише "Гардиън".


През януари тази година американското посолство в София предупредило българското правителство да не одобрява сделка, финансирана от Обединените арабски емирства, за доставка на оръжия на Йемен от българския производител "Арсенал".
Договорът е бил подписан през октомври 2009 г., а доставката е трябвало да бъде осъществена през януари 2010 г. В сделката се е предвиждала доставка на муниции за малокалибрени оръжия, муниции за тежка артилерия, снайпери, експлозиви, противовъздушни оръжия и гаубици. Българското посолство в Сана е твърдяло, че фирмата по договора е свързана със Слободан Тесич - сърбин, включен в списъка с лица със забрана за пътуване на ООН към Резолюция 1521. Според българското посолство Тесич е пътувал често до Йемен заради договора – информация, потвърдена и от американското посолство, цитира "Фокус" разкритията.

Секретните документи сочат, че американски военни поискали достъп до йеменското въздушно пространство, за да пресичат контрабандата с оръжие, извършвана от трафиканти, които прехвърляли с малки плавателни съдове оръжия през Червено море в Судан и на Хамас в палестинските територии.

Освен това имало въпроси около ролята на България през 2008 г., когато бившият държавен секретар Кондълиза Райс наредила на дипломати в Армения да се оплачат от оръжейна пратка от България, която била използвана за смъртоносни атаки срещу американските сили в Ирак.

Американски дипломати упрекнали арменския министър на отбраната, че лично улеснил продажбата на 100 противотанкови ракети RPG-22 българско производство и на картечници за Иран. Близо 10 на сто от тях преминали в ръцете на шиитски бойци в Ирак и били използвани в смъртоносни нападения срещу американските сили през 2008 г.

Въпреки уверенията на арменското правителство, че българските оръжия ще бъдат използвани само в Армения, американски военни в Ирак намерили две такива оръжия със серийни номера, съвпадащи с номерата на продадените на Армения оръжия, пише "Гардиън", като цитира публикацията на Уикилийкс.

Преди седмица Уикилийкс огласи над 250 хиляди дипломатически документи на американски дипломати по света. Сред документите има и редица, в които се споменава България. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Уикилийкс: Български оръжия отиват при терористи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди