изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 08:44 EEST
Цонко Цонев, Каварна: На 100% сме събрали такса „смет”, данък „сгради” и данък МПС за миналата година    
Интервюта Кметът на Каварна Цонко Цонев в интервю за Агенция „Фокус”


Фокус: Г-н Цонев, предстои да проведете обществено обсъждане на проектобюджета на община Каварна за 2011 година. Какъв е размерът на приходите, които залагате?
Цонко Цонев: Както през миналата година - тогава заложените приходи бяха около 7 млн. лв. През тази година сме предвидили около 7,2 – 7,3 млн. лв. Съобразили сме се изцяло с рамката от миналата година. Държавната субсидия е същата с намалението от средно 10%.
Фокус: Каква е събираемостта на местните приходи за 2010 година?
Цонко Цонев: На 100% сме събрали такса „смет”, данък „сгради”, данък МПС, патентния данък в общината за 2010 година. Неизпълнение имаме при данък „придобиване”, където изпълнението е 60%, защото и при нас има сериозен спад в продажбата на имоти. Там има сериозен спад. Не отчитаме намаление и при приходите от управление на общинската собственост. Намалението ни е само при приходите от продажбите на имоти, където намалението е 40%. Такава е конюнктурата и такава е ситуацията в цялата страна.
Фокус: За първи път през тази година общините ще определят размерите на туристическия данък. Каква е визията на община Каварна?
Цонко Цонев: 50 стотинки на нощувка за всички места за настаняване ще бъде размерът на туристическия данък в община Каварна. В четвъртък, по време на заседанието на общинския съвет, ще бъде гласуван този размер. Първоначално идеята беше данъкът да е в размер на 70 ст. на нощ, но общината ще заложи на събираемост на данъка, а не на увеличение на размера. Около 40 000 - 50 000. лв. са очакваните приходи през 2011 година. Проблем ни е комплекс „Русалка”, който плаща многократно по-малко, отколкото трябва. Ще търсим варианти да наваксаме с изоставането. Курортът още не е платил дължимите суми за 2010 година. Това се прави преди началото на сезона, като се надяваме това да стане до април - май. През 2009 година за комплекс „Русалка” отчетоха туристическа такса от 2880 лв., което означава, че курортът е работил само 1 седмица през август, а през останалото време е ползван само от собствениците. Това е абсурдно, защото собствениците в телевизионни предавания обявиха, че курортът върви добре – така че те или лъжат, или крият данъци. Може да зачислим общински служител на рецепцията на курорта, който да регистрира настаняващите се туристи, за да може да се получим реални данни за прихода и да може документално да докажем, че не са коректни. Ще трябва да има там човек.
Фокус: Предвиждат ли се промени в разходната част на бюджета за 2011 г.?
Цонко Цонев: Имаме да изпълним две улици – по една в индустриалната и курортната зони, за които се определят около 450 000 - 500 000 лв. Около 1,5 млн. лв. ще отделим за довършване на инфраструктурата в ромския квартал „Хаджи Димитър”. Една част от издръжката на болницата ще бъде поета от общината. Една американска фирма изплаща лизинга на рентгена в заведението. Ще дофинансираме училището в село Българево, защото в противен случай то ще бъде закрито. Това е най-голямото село и ние за поредна година ще финансираме училището там. В Каварна ще се проведе 15-ят фестивал за аматьорско театрално изкуство, ще се организира за осми път и фестивалът, който се подготвя съвместно с Илия Луков. Може културните ни прояви да не са в същите мащаби, както в предходни години, но ще се състоят.
Фокус: Кои са по-важните проекти от капиталовата програма на общината?
Цонко Цонев: В двете улиците и в кв. „Хаджи Димитър” инвестициите са в рамките на 2 млн. лв., но за година като тази и това е много добре за нашата община. около 50 хил. лв. сме предвидили. На 6 май ще бъде открита новата сграда на общината в Каварна. Сградата получи Акт 16. В близост до сградата ще бъде изграден паркинг и предстои да се доизгради инфраструктурата в района. Вече започна преместването и до 15 март ще стане факт. Надяваме се и програмата за развитие на селските райони да се отпуши. Последно, което е като ангажимент на Министерство на земеделието и храните, е да пуснат тази програма, защото проектите още не са разглеждани. Надяваме се по мерките, които сме кандидатствали, да започнат да се реализират. Имаме проект към Министерство на регионалното развитие и благоустройството за рехабилитация на детска ясла в България.
Фокус: Какви приходи очаквате от европейските програми през 2011 година?
Цонко Цонев: С проекти за 3,5 млн. лв. кандидатства община Каварна за финансиране от европейските фондове. Подготвен е проект за около половин млн. евро, който е насочен към пристанищната част и една от буните. Подготвят се проекти за нос Калиакра и резерват Яйлата. Подготвяме проекти не само за инфраструктурата, но и за културно-историческото наследство, като целта ни е да развиваме културен туризъм. Ние от миналата година работим по тези проекти. Ние кандидатстваме предимно с проекти по грантови схеми, които осигуряват средствата на 100%. Осигурили сме и средства за съфинансирането, където това е необходимо.
Росица ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Цонко Цонев, Каварна: На 100% сме събрали такса „смет”, данък „сгради” и данък МПС за миналата година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди