изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 20:17 EEST
Нова експлозия в АЕЦ ”Фукушима” 1    
По светаЕксплозия избухнаха рано тази сутрин в трети блок на АЕЦ "Фукушима" 1, 250 км северно от Токио, но ядреният реактор е оцелял. Има ранени и повишена радиация, предае АФП. Информацията беше потвърдена и от говорителя на японското правителство. Според него има „малка вероятност” от радиоактивно изтичане вследствие на взривовете, но нивото на радиация е по-високо от това при предишния взрив, засега броят на ранените е 11. Днешният взрив е подобен, но много по-мащабен от първия, станал в събота в първи реактор на централата, чиято охладителна система пострада от силното земетресение на 11 март.


Взривът в трети реактор избухна, след като днес районът отново бе разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2. Съобщава се , че не е разрушен главният пункт за управление на реактора, няма и неутронно излъчване. Вероятността да се изхвърлят големи количества радиоактивни вещества е малка.

Tokyo Electric Power (TEPCO) предупреди в неделя, че реактор № 3 в централа № 1 във Фукушима е прегрял. След експлозиите в централата експертите коментираха, че ако охлаждането се провали, реакторът да бъде запечатан както в Чернобил под бетонен "саркофаг".

Експлозията, която разруши постройката около реактор № 1 в централата се случи въпреки опитите на оператора да контролира високата температура и растящото налягане. При взрива загина 1 човек, а 11 бяха ранени.

По последни данни за 22 души е потвърдено, че са пострадали от радиационно зарязаване, а 190 вероятно са били облъчени.

В последната минута: 
13 март

09:01 Според шефа на префектурата Мияги най-малко 10 000 ще се окажат загиналите от цунамито в градчето Минамисанрику, които досега се смятаха в неизвестност.

11:45 От понеделник в Япония се въвежда режим на тока с цикъл от 3 часа.

16:07
Международната агенция за атомна енергия обяви извънредна ситуация във втора АЕЦ в Япония - Онагава. Предупреждението е в следствие на повишена радиация в зоната на централата, причинена от временно разпръскване на радиоактивни вещества от Фукушима. Според властите ситуацията в Онагава (17:00) е под контрол.

16:30 Националната банка на Япония (Bank of Japan) ще отпусне на банковата система между 2 трилиона  ( $2.4 млрд) и 3 трилиона ($37 млрд) йени на банковата система, за да запази стабилна банковата система. По късно банката инжектира 15 трилиона йени в банковата система.

17:00 Вулканът Шинмоедаке в югозападна Япония днес започна да изхвърля камъни и пепел до 4000 метра височина, след две седмици на относително затишие. Властите оцениха опасността от изригването на трета степен по петстепенната. В опасната зона се оказват над хиляда жилища в близкия град Мияконодзе.

18:00 Японският ядрен специалист Масаши Гото предупреди, че ситуацията с трети реактор на Фукушима 1 се влошава и в случай на експлозия, която е доста вероятна, радиоактивните материали ще бъдат разпространени далеч отвъд 20 км радиус на евакуация. 

18:15 Повреда е станала в охладителната система на още една атомна централа - Токаи АЕЦ (120 км северно от Токио) . Тя автоматично е била изключена по време на земетресението. Охлаждането продължава с една от двете помпи.

22:11 Бившят съветник по радиацията на британското правителство, Кристофър Бъзби, обясни пред Би Би Си, че ситуацията е извънредно сериозна. Той подчерта, че обект на тревога е третият реактор във Фукушима, който не използва уран, а смес от уран и плутоний, като последният представлява сериозен риск.


14 март
0:30  Радиационните нива при АЕЦ Фукушима 1 превишиха нормата. Това обаче не представлява непосредствена опасност за човешкото здраве, предаде Ройтерс. Агенцията напомня, че повишение на радиацията имаше и в събота, при изпускането на радиоактивна пяна от първия реактор в тази АЕЦ.


3:00 Силно земетресение в Япония. Центърът на труса е бил на 150 километра североизточно от Токио

4:27: Две експлозии в трети блок на АЕЦ Фукушима. Срутена е стена, реакторът издържа.

4:29: Предупреждения за ново цунами, които се оказаха фалшива тревога.

 

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/


 


Сходни връзки

Нова експлозия в АЕЦ ”Фукушима” 1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди