изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 21:27 EEST
"Фукушима-1" повече няма да заработи    
По светаАвариралата при земетресението на 11 март и последвалите вълни цунами атомната централа "Фукушима-1" не може да бъде възстановена и отново пусната в експлоатация, заяви говорителят на японското правителство Юкио Едано, цитиран от ИТАР-ТАСС. Агенция АП отбелязва, че за първи път правителството официално се произнася за съдбата на централата. Закриването на АЕЦ-а е неизбежно, тъй като морската вода, която аварийните екипи използват за охлаждането на реакторите, има разяждащо действие и е направила неизползваеми ключови части от комплекса.

Сега Едано подчерта, че във "Фукушима-1" няма да има условия за нейното рестартиране, допълва АП.

Същевременно Ройтерс съобщава, като се позова на агенция "Киодо", че  аварийните екипи са възстановили електрозахранването на втори реактор  на АЕЦ-а.

Сега операторът на централата ТЕПКО иска да възстанови работата на контролната зала, осветлението и охлаждащата система и на първи реактор, който е свързан с втори реактор с кабел.

Пожарникари пък охлаждат трети реактор с помощта на водомети.

Машините могат да изливат между 3 до 5 тона вода на минута. За да попадне в реактора, струята вода се издига на височина до 22 метра.

Трети реактор е най-проблемният от всичките шест реактора, тъй като работи с гориво от смесени оксиди, или мокс-гориво, което съдържа уран и крайно токсичен плутоний.

Продължава и работата по възстановяване на електроснабдяването на реактора, за да може да се задейства системата му за охлаждане.

Елзахранването на пети беше възстановено, съобщи ТЕПКО, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди това работата на охладителната система в басейна с отработено ядрено гориво на този енергоблок беше възобновена с помощта на аварийни дизелови генератори. Според измерванията днес температурата там е плюс 37,1 градуса по Целзий, което е практически нормално равнище.

Междувременно равнището на радиация в префектурите Фукушима и Ибараки е надвишило допустимото ниво, но не представлява опасност за здравето, съобщи министърът на здравеопазването Рицуо Хосокава, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Министърът посочи, че ведомството му забранява продажбата на непастьорисирано мляко от Фукушима.Юкио Едано обяви, че правителството ще вземе утре решение дали да забрани доставката в магазините за хранителни стоки на продукти, произведени в района на "Фукушима-1", предаде ИТАР-ТАСС.

Той увери освен това, че хранителните продукти, произведени в района на централата, в които вчера бе радиация, не са достигнали до крайните потребители. Едано поясни, че количеството на радиация в тях не представлява опасност за здравето на хората, но допълни, че министерството на здравеопазването извършва изследвания.

Едано каза още, че радиоактивните елементи открити и във водопроводи на няколко префектури, също не са били в равнища, застрашаващи здравето на хората. http://m.vesti.bg/

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

"Фукушима-1" повече няма да заработи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди