изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:10 EEST
Как да се отървем от хъркането?    
Здраве Когато партньорът ви издава насън звуци, наподобяващи дъскорезачка, единствената възможност да поспите малко, е бягството в друга стая. Така хъркането може да се превърне в убиец на една връзка. Как да избегнем това?

В спалните на германците е много шумно. Почти всеки трети германец хърка. В повечето случаи това са по-възрастните. Около 60 процента от мъжете и 40 процента от жените над 60 години пречат на съня на партньора си. Силата на шума, който предизвиква тяхното хъркане, започва от 20 децибела, което отговаря на силата на шептенето, до изключително изнервящо хъркане от 90 децибела. То е толкова силно колкото бръмченето на мотор. Предизвикващият непоносимия шум обаче не страда от неспокоен сън.

Защо хъркаме?

Най-честата причина за хъркането са стеснени дихателни пътища. Въздухът трябва да си проправя път и често това предизвиква силно вибриране на мекото небце и мъжеца. Кое обаче причинява това стеснение? Причините са няколко: в гърлото има около 20 мускула. По време на сън то се стеснява, защото някои от мускулите са отпуснати. Ако обаче мускулите са прекалено отпуснати, нищо не може да задържи мекото небце и мъжеца. И тъй като с напредване на възрастта мускулите по принцип се отпускат, рискът от хъркане се увеличава.

Смущения в дишането по време на сън могат да бъдат причинени и от уголемени сливици, от разположението на езика или на гърба, докато спим. Това обаче не са всички фактори, които оказват влияние. Лекарствата и алкохолът също могат да причинят хъркане, защото също водят до отпускане на мускулите. Интересен е фактът, че хората с наднормено тегло хъркат повече от останалите. Причината: мазнините се разполагат не само по бедрата, корема и ханша, а и в гърлото и така стесняват дихателните пътища. При някои хора обаче хъркането е причинено от носа. Запушеният нос кара човек да диша през устата.

Лек срещу хъркането

В аптеките и дрогериите се предлагат всевъзможни "чудотворни" средства срещу хъркане: спрейове, капки и др. Повечето от тях всъщност изобщо не помагат, а са само излишно харчене на пари.

Има обаче няколко трика, които могат да се окажат полезни. Ако хъркате, е желателно да не пиете алкохол преди лягане. При някои помагат и специалните щипки за нос, които разширяват ноздрите и улесняват дишането или пък лепенките за нос, които имат същата функция. Желателно е да спите настрани, а не по гръб. За да не се обръщате автоматично по гръб, можете да си купите помощни средства като специални възглавници или пък колан. Опитайте се да повдигнете горната част на тялото си в леглото, като настроите специално подматрачната рамка.

Спокойната, тъмна и хладна спалня също може да намали хъркането. Освен това е добре да спазвате режим на сън, т.е. старайте се да си лягате вечер по едно и също време. 

АГ, ФР, АФП, Й. Йорданова, Б. Григорова

http://www.dw-world.de

Лечението с Тибетска гъба трябва да се наблюдава от лекар

37 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕЖКИТЕ КАТАСТРОФИ - ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ СЪНЛИВИ ШОФЬОРИ

За жените и съня

ТАЙНИТЕ НА ВЕЧНАТА ЛЮБОВ

 


Сходни връзки

Как да се отървем от хъркането? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди