изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 19:16 EEST
Капон: Танов прикрива далавери. Шефът на митниците: Претоплена манджа    
НовиниЗаради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно. Шефът на Агенция \"Митници\" Ваньо Танов разпъва чадър на тази дейност. Това заяви бившата депутатка Мария Капон. Танов отговори, че това е \"вкисната манджа от 90-те\".


\"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители като не плащат нито мито, нито ДДС. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят\". Това категорично твърди по bTV Капон, която в момента е председател на Единната народна партия (ЕНП). Тя подала сигнал за това през март до премиера и вътрешния министър.

Капон добави, че това няма как да се случи, ако няма връзка между фирмите и митническите служители. Тя даде пример, че тениски от синтетичен материал влизат в България на цена от 0.30 ст., а цената на едно мъжко палто е 5.60 лв.

Капон извади копие на документ на Агенция \"Митници\", с резолюция на Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 г. В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приета митническа стойност на еднакви стоки.

По думите й след тези сигнали за корупция Ваньо Танов не е разрешил да се предприеме проверка за тези нередности в митниците.
\"След като г-н Танов получава този доклад, пуска резолюция до всички началници на митници, която гласи: \"При следващата такава справка ще си вземем довиждане с някои\", каза още ексдепутатката, която изтъкна, че не са уволнени хората, които са забъркани в тези престъпления, а само са понижени, което означава, че шефът на митниците разпъва чадър над тях.

„Над 60% от тези нарушения стават в столична митница. Очаквам премиерът да уволни Ваньо Танов за това, което се случва\", заяви още тя.

Самият Танов коментира пред Нова телевизия, че „г-жа Капон в момента „притопля стара манджа, даже вкисната от 90-те години\".
\"Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма\", каза митническият директор, цитиран от КРОСС.

Според него всяка стока, за която възникват съмнения, се сравнява с предходни стоки и на каква стойност е била фактурирана.
\"Тогава митническият служител взима отношение, позицията минава през различни инстанции. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години ЕС търси начин да се сведе до минимум персоналното участие в този процес. В случая е заявена стока пред митницата и може да се касае за митническа измама, а не контрабанда. Този въпрос е поставен на всички възможни нива, за да се намери удачно решение. Няма формула, по която може да се определи митническата стойност на тази стока\", поясни Танов.

По думите му до този момент няма такава информация при него.
\"Аз съм 25 години работил, не разчитам на официална информация и до този момент съм твърдо убеден, че ако някъде се събират средства са на много ниско ниво. Дълбоко съм убеден, че средства, поръчка на политическа партия, няма\", категоричен бе той.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Капон: Танов прикрива далавери. Шефът на митниците: Претоплена манджа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди