изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 16:50 EEST
Свръхмощна магнитна буря е ”вилняла” през нощта    
НовиниНай-голямата от пет години досега магнитна буря е била регистрирана от руски експерти тази нощ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на специалистите от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт на Руската академия на науките.  Бурята е започнала в петък късно вечерта и е имала характер на истински удар, казват експертите. Амплитудата на колебанието на магнитното поле бързо е нараснала от три бала на девет бала по десетбална скала за отчитане. Според специалистите магнитната буря е имала не локален, а направо планетарен характер и е регистрирана от всички геомагнитни обсерватории на нашата планета.


Магнитни бури с такива мащаби са необичайно редки. От 2000 г. досега са били регистрирани само 28 мощни магнитни бури, при които индексът на магнитните колебания е достигнал или превишил осем бала. За последно това се е случило преди пет години, в нощта на 14 срещу 15 декември 2006 г.

За последно пък при магнитна буря са били отчетени десет бала на колебанието на магнитното поле на 11 септември 2005 г. Тогава мощната магнитна буря порази Северна Америка и извади от строя високочестотните връзки в много части на континента. Бурята повлия и на спътниците за навигация и промени точността на подаваните от тях данни.

Московски специалисти сега не изключват още една силна магнитна буря тази нощ, но казват, че тя ще е по-слаба от отминалата. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Свръхмощна магнитна буря е ”вилняла” през нощта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди