изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:26 EEST
Подпалиха имението на Цар Киро в Катуница    
Новини От всички страни гори имението на Цар Киро в Катуница. Тълпата разби един от входовете към къщите на ромския бос и нахлу вътре. Къщите са запалени, полицията и жандармерията не предприемат действия спрямо разгневените младежи.  Протестиращи в селото хвърляха камъни и коктейли "Молотов" в къщата на Цар Киро и крещяха "Убийци". След това запяха българския национален химн и се оттеглиха. Главният секретар на МВР Калин Георгиев се опитва да преговаря с протестиращите, но засега без успех, предаде БГНЕС.

Напрежението в селото ескалира. Към местните протестиращи се присъединиха над 200 футболни запалянковци от „Ботев - Пловдив” и „Локомотив Пловдив”.
Подпалени са и автомобили, които по-рано днес бяха обърнати от тълпата. Същите автомобили са участвали в гонката снощи, при която бе блъснато 19-годишното момче, което почина. Хора, успели да се доберат до селото, коментират, че всички входове на населеното място се пазят от полицейски патрули. Автомобилите се спират и се проверяват документите.

От към Пловдив има колони от автомобили в посока с. Катуница, съобщи семейство от Пловдив, което е пристигнало специално за протеста, предаде "Фокус".
Цар Киро: Няма да се изселя от Катуница
 
Цар Киро заяви в интервю за предаването "Директно Карбовски" на Нова телевизия, че убитият 19-годишен Ангел е бил част от група, която е тормозила семейството му в продължение на години.
 Въпреки това той отрече семейството му да има нещо общо с убийството на 19-годишния Ангел Петров. "Ние не сме нападали никого. Тази група от екстремисти от 6 години се занимава с нашето семейство", допълни ромът.

Семейството на Кирил Рашков е подало десетки жалби за тормоз срещу тях. Запитан дали след този случай ще се изсели от Катуница, за което настояват българите от селото, Цар Киро категорично заяви: „Няма да се изселя. Ние също можем да ги принудим те да се изселят. Нека на тях да им тежат двата смъртни случая".

Междувременно стана ясно, че футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев" и „Локо" тръгват към Катуница. Тези на "Локо" тръгват към селото в 17.00 часа, а ботевистите - след като свърши мачът „Ботев" - „Доростол - Силистра" в 19.00 часа. Очакват се футболни агитки и от София, които ще пристигнат в Пловдив към 20.00 часа.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха на 23 септември и продължиха и днес, след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а днес разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни, а трима полицаи са със счупени ръце.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва. 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро, е починал в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където снощи бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Линейка на Бърза помощ го откара в тежко състояние в болницата. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха за Дарик очевидци на инцидента.
 
 
Двама младежи загинаха при безредиците в Катуница срещу ромската фамилия на Цар Киро (ОБЗОР)
24 септември 2011 | 16:05 | Агенция "Фокус"
 
Пловдив. Двама младежи загинаха за по-малко от 24 часа при размириците в пловдивското село Катуница. Около 20.00 часа снощи 19-годишният Ангел е бил убит от микробус с роми докато разхождал кучето си. По време на протест днес по обед 16-годишно момче със сърдечни проблеми припадна и по-късно почина. Обстановката в селото остава напрегната. Между 150 и 200 служители на полицията и жандармерията охраняват от нощта селото. За 20.00 часа тази вечер жители на Катуница се подготвят за нов протест. Те искат незабавно изселване на ромската фамилия.
Напрежението в Катуница е възникнало още в петък по време на отбелязването на годишнината от смъртта на сина на Цар Киро. Имало е отправени заплахи за убийство към Ангел, заради което е имало подадена жалба. Съставени са били предупредителни протоколи на двама души, единият е загиналият младеж. Около 20.00 часа снощи бус с роми блъсна и уби 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Инцидентът е станал на ул. „Стадион”. Според очевидци - автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра, после избягал в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал. Минути след разигралата се трагедия, на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Афектираната тълпа успяла да преодолее полицейския кордон, навлязла в имота на Кирил Рашков и започнала да унищожава имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено.
Трима полицаи са със счупени ръце при същия инцидент, тъй като бусът се е опитал да ги прегази, каза директорът на пловдивската полиция. Има пострадали още двама или трима души от селото.
Установен е шофьорът - С.Й., на 55 г., криминално проявен от Пловдив и микробусът, причинил пътния инцидент. Автомобилът е иззет, а водачът е обявен за издирване. Задържани са шестима мъже – четирима, возели се във „Форд”-а, а другите двама от колата, блъснала двама мъже и ранила трима полицаи. На мястото на инцидента е присъствал дежурен прокурор от окръжната прокуратура.
Обстановката в селото остава напрегната. В 11.00 часа днес в читалището на селото започна среща на ръководството на пловдивската полиция с местната общественост. Лично директорът на ОД МВР Пловдив старши комисар Тодор Чонов се обърна към събралите се жители на селото с думите, че полицията ще гарантира сигурността им. От снощи в селото има между 150 и 200 служители на жандармерията и полицията. По време на срещата жители на селото настояха да се разследва незаконната дейност на Цар Киро и на фамилията му. Според тях – те са толерирани от властите. В подписка жителите на Катуница настояха за незабавно прогонване на фамилията роми. Според жителите на Катуница – царкировата фамилия се е изпокрила след снощния инцидент. По време на срещата напрежението ескалира, въпреки че имаше засилено полицейско присъствие в центъра на селото, а жандармерия охраняваше царкировите къщи. Жителите на Катуница изскочиха от читалището след като се разнесе слух, че вън се събират ромите. Размириците продължиха, когато жителите са отправиха към къщите на Цар Киро, като настояваха за незабавното им изселване. Те се оплакаха от системен тормоз, включително и на етническа основа. Хората се оплакаха от заплахите на фамилията. По време на шествието към дома на Цар Киро, разгневени младежи обърнаха два леки автомобила на фамилията. Къщата на починалия син на Цар Киро беше замеряна с камъни. В суматохата припадна 16-годишно момче, което е имало сърдечно заболяване. До пристигането на линейката детето не беше свестено. Това увеличи напрежението и разгневени младежи преобърнаха още два леки автомобила пред дома на починалия син на Цар Киро. Именно годишнината от неговата смърт снощи е станала причина за събиране на ромите, при което е станал инцидентът. Пред дома на Цар Киро се разнесе слух, че е починало 16-годишното момче, после пък се появи информация, че е жив и се нуждае от кръв. Част от младежите потеглиха с един от заместник-директорите на пловдивската полиция към Спешния център. Тълпата се разотиде, като преди това подпали тревна площ близо до къща на Цар Киро. Пожарната изгаси огъня. На връщане група разгневени младежи запалиха автомобил на внука на Цар Киро – Ангел. Колата бе една от преобърнатите по време на протестното шествие, автомобилът е Мерцедес S класа.
Цветана ТОНЧЕВА
 
Ромите плашили със смърт убитото момче цял ден 
 
Ромите от пловдивското село Катуница, които снощи убиха 19-годишния Ангел Петров, са го заплашвали със смърт вчера цял ден.
Вчера по обяд, “Мерцедес”, пълен с родственици на Цар Киро е спирал пред дома на момчето, твърдят местни.

Мургавите демонстративно са му показвали нож и се заканвали, че ще го убият. Циганите очевидно са планирали да го ликвидират вечерта, тъй като знаели, че Ангел разхожда кучето всеки ден.

Убийството е станал в 20 часа снощи. Оранжев бус “Форд”, който обикалял час по рано по улиците, се засилил и го блъснал. Според очевидци, колата влачила тялото на момчето повече от 10 метра. Бусът избягал, а минути по-късно докато линейката откарвала към Пловдив с полумъртвото момче, мъжете от Катуница започнали да се събират пред къщите на клана Рашкови.

Пристигнали и двама местни полицаи. Час по-късно оранжевият бус, ескортиран от мерцедес, се появил отново и опитал да пробие блокадата. Младежите преградили пътя, но фордът пробил кордона, прегазил двама , ударил и двамата полицаи от подучастък Садово. След това се скрил в двора на къщата на дъщерята на Киро Рашков. Според запознати, вътре имало роми - подкрепления от квартал “Столипиново”.

Инцидентът взе втора жертва. 16-годишният Павел, който припадна при безредиците в Катуница, е починал в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Момчето било докарано спешно в болницата, за да му се прилее кръв. Лекарите обаче не успели да го спасят.

При новината майка му припадна, брат му и придружаващите го младежи са в шок. Момчето е било близък приятел на премазания от буса на клана Рашкови Ангел. Имал е байпас на сърцето.

Междувременно спецполицаите продължават да охраняват дома на Цар Киро и фамилията му. Ромският бос не успя да напусне дома си, тъй като тас 700 жители на Катуница блокириха къщата му.

http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Подпалиха имението на Цар Киро в Катуница | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Подпалиха имението на Цар Киро в Катуница
Автор: Anonymous да 2011-09-25 @ 10:08 EEST
бравоооооооо
Подпалиха имението на Цар Киро в Катуница
Автор: Anonymous да 2011-09-25 @ 15:10 EEST
Нашите цигански "благородници" си живеят на спокойствие. Под дебелата сянка на управляващите града ни, които пак ще чакат техните гласове на изборите...
Подпалиха имението на Цар Киро в Катуница
Автор: Anonymous да 2011-09-25 @ 17:31 EEST
VSICHKI MANGALI NA SAPUN

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди